NA KOŽO

Racman

Objavljeno 02. september 2017 00.35 | Posodobljeno 02. september 2017 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: kolumna

Predlagam, da v slovensko izdajo Wikipedie namesto Lao Ceja vpišemo Sergeja Racmana.

Streho nad glavo ima danes vsak. Resda takšno ali drugačno, lastno ali najeto, stabilno ali majavo. Na tisoč prebivalcev premoremo Slovenci 400 stanovanj, skupaj jih je v deželici pod Alpami 825.000, poprečna površina enega obsega 81 kvadratov. Tako statistiki. Sami najbolje vemo, kako smo do njih prišli. Pota ni veliko, poznam le štiri: primerno premožne starše, bančni puf, sedmica na lotu ali izbira življenjskega partnerja po načelu kolikor evrov, toliko ljubezni. Življenje pa me uči, da obstaja še kakšna peta, šesta pot. Taka denimo, o kateri sem v četrtek prebiral v svojem Delu.

Vse dotlej nisem vedel, da živi v Sloveniji človek, ki si lahko privošči vilo na nekaj tisoč kvadratih. Na prvi pogled je videti kot Bela hiša sredi Washingtona, komu lahko prikliče tudi kakšno arhitekturno stvaritev iz sanjskega Hollywooda. Takole pišejo Delovi kolegi: »Nepremičnina obsega dovoz kot iz filmov, velikansko vilo, prostorno garažo, velik steklenjak, lično načrtovan vrt in bazen. Razteza se na več kot 50 zemljiškoknjižnih parcelah, ki skupaj merijo 5760 kvadratnih metrov.« Halo?! In to domala sredi Ljubljane, točneje na Rudniku. Lastnik je Sergej Racman. Ki ni zadel sedmice na lotu, posestva ni podedoval, tudi ni najel stanovanjskega pufa ali se spetljal s kako naftno milijarderko. Šel je svojo pot, na kateri je ustanavljal in ugašal podjetja, friziral bilance, kupoval pa tako, da si je denar sposojal kar od prodajalca, vrnil ga kajpak ni.

Racman torej živi v vilurini, ki obsega kakšnih petdeset povprečnih slovenskih stanovanj. Še vedno. Obdan z zidom, odvetniki ter bedno državo. Ki le plaho in nemočno gleda, kako premetenec njene novce pošilja na svoje račune v davčne oaze med Uzbekistanom in ameriško zvezno državo Delaware. Če evrov ni dovolj, mu dobrosrčno na pomoč priskočijo državne banke. Naše banke.

Predlagam, da vsaj v slovensko izdajo Wikipedie namesto Lao Ceja, kitajskega filozofa, ki uči, da bomo imel več, če bomo več dajali, vpišemo našega Racmana. Njegov nauk, da manj ko daješ, več imaš, pod Alpami dokazano vžge!

Deli s prijatelji