OČKA

Račk ni izvalila mama raca, ampak oče racak

Objavljeno 04. junij 2016 21.45 | Posodobljeno 04. junij 2016 21.45 | Piše: Oste Bakal

Redkost pri Mlinaričevih v Apaški dolini: na jajcih je sedel samec.

Kako nepredvidljiva in včasih neverjetna je narava, se je te dni potrdilo v Žepovcih v Apaški dolini, ob regionalni cesti Gornja Radgona–Šentilj, dober streljaj od reke Mure. Pri zakoncih Mlinarič, Alojzija je že upokojenka, Stanislav pa še dela v sosednji Avstriji, je za nenavadno zgodbo poskrbel kar navadni raček iz rodu muškatnih bleščavk.

Pred približno tremi leti sta Mlinaričeva, poleg parčka tekačic, ki naj bi pobirale nadležne polže na vrtu, pri Ignacu Lebri v Nasovi nabavila še par muškatnih bleščavk. Že lani je račka znesla na desetine jajc, najmanj 40 naj bi jih bilo. Kar dva meseca naj bi sedela na njih, a naraščaja ni bilo, ker jajca očitno niso bila oplojena. Letos pa je bilo povsem drugače.

Že od začetka aprila sta Mlinaričeva vse redkeje srečevala samčka, ki se je preprosto izgubljal. Potem ni prišel več niti po hrano, tako da sta mislila, da ga je povozil avto, morda ga je kdo odnesel, morebiti tudi zadavila lisica. »Po drugi strani je bila samica doma in je nesla jajca, počasi je iz perja pripravljala gnezdo. In ko je začela redno sedeti na jajcih, smo k njenim dodali še ducat kurjih, saj verjamem, da če že ne bo malih rac, bo pa vsaj kurje mladiče spravila na svet. Čez nekaj dni naju je čakalo veliko presenečenje, kakršnega ne pozna nihče iz okolice, ki se ukvarja z racami. Bil sem v službi, v Avstriji, ko me je poklicala žena in dejala, da je racak od nekod prignal sedem malčkov. Tako me je presenetilo, da sem ji rekel, kako je nora, saj moški ne more izvaliti malčkov. A sem se očitno motil. Ne vem niti, kje je sedel na jajcih, niti kako je možno, da samček tako skrbi za naraščaj. Po začetni sramežljivosti in bojazni za svoje malčke, se naš ata Rac zdaj prilagaja in je vedno bolj zaupljiv. Gotovo bo na našem dvorišču še bolj zanimivo, ko bo še mama iz drvarnice, kjer gnezdi, pripeljala svoj del naraščaja,« je pojasnjeval Stanislav Mlinarič, ki ima zdaj največ težav z varovanjem račk in piščančkov pred vranami.
 

Deli s prijatelji