KAJ JE SLOVENSKA GLASBA?

Raay o zakonu: Kako lahko tak »šalabajrizem« pride z ministrstva?

Objavljeno 10. junij 2015 10.44 | Posodobljeno 10. junij 2015 09.31 | Piše: S. U.

Povod za razpravo je bil pred kratkim objavljeni osnutek sprememb zakona o medijih, ki spreminja definicijo slovenske glasbe.

LJUBLJANA – Veste, koliko se mora predvajati slovenske glasbe in kako jo definirati? Osnutek novele zakona o medijih, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo, ohranja obvezni delež slovenske glasbe v radijskih in televizijskih programih z zahtevo, da mora biti 20-odstotni delež slovenske glasbe dosežen v času med 6. in 22. uro vsakega programa. A zaplete se ob vprašanju, kaj sploh je slovenska glasba.

O osnutku novele zakona o medijih so na Valu 202 razpravljali predlagatelji zakona, glasbeniki, strokovna javnost in poznavalci slovenske medijske scene v razpravi s pomenljivim naslovom Laibach – v Londonu Slovenci, v Sloveniji tujci. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Antona Peršaka ta zakon nima nobene ambicije definirati, kaj je slovenska glasba: »Ta citirani člen je nastal, da zagotovi tistim poslušalcem, ki želijo slovensko glasbo in glasbo, ki so jo naredili Slovenci, poslušati v času, ki je najbolj sprejemljiv za njih – ne le od dveh do štirih zjutraj, ampak tudi čez dan. Zelo preprosto smo hoteli povedati, da želimo poslušalcem zagotoviti glasbo z besedili v slovenskem jeziku.«

Letošnji evrovizijski predstavnik Raay, sicer član dua Maraaya, je bil kritičen: »Slovenska glasba je vsa glasba, ki jo ustvarjamo Slovenci. Mislim pa, da je glavno vprašanje, kako lahko tak 'šalabajrizem' pride z ministrstva.« V razpravo se je vmešal tudi eden od prisotnih poslušalcev v studiu ter dodal, da je zaprepaden, ko posluša, kako želijo slovenski glasbeniki nasprotovati slovenski državi.

Kaj pa glasbene kvote? 

Pereča tema so bile tudi glasbene kvote. »Določene kvote so le delna rešitev problema. Ministrstvo naj raje spodbuja mlade izvajalce in nagrajuje radijske postaje, ki vrtijo pester nabor slovenske glasbe,« meni član skupine Mi2, Jernej Dirnbek. Predstavnik ministrstva je na koncu vseeno diplomatsko zaključil: »Parlament je tisti, ki bo odločil.« Ja, tudi o glasbi ...

Deli s prijatelji