ČEBULA

Ptujski lük, kralj med čebulami

Objavljeno 01. oktober 2014 21.52 | Posodobljeno 01. oktober 2014 21.52 | Piše: O. B.
Ključne besede: Dan ptujskega lüka

Na osrednji tržnici Ptuj so praznovali dan ptujskega lüka.

Branko Majerič, pridelovalec lüka. Foto: Oste Bakal

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je minuli konec tedna organiziralo Dan ptujskega lüka, dogodek, s katerim so želeli ozavestiti mlade o pomenu lokalno pridelane hrane in predstaviti ptujski lük oziroma čebulo. Najmlajši so se naučili iz njega plesti vence, ustvarjali so na otroških delavnicah in se zabavali s cirkusantoma, bratoma Malek. Obiskovalce so navdušili najmlajši lükarji iz vrtca Ptuj, o polnem in bogatem okusu te sorte pa so se prepričali ob pokušini jedi, ki jih je na kuharski delavnici pripravljal Srečko Krajnc.

Branko Majerič je predstavil pridelavo lüka z geografsko označbo, njegove značilnost in poudaril pomen te oznake. Ptujski lük je edinstven, saj v Sloveniji ni sorte ali hibrida, ki bi mu bil tako podoben, da bi ga lahko zamenjali. Zgodovinsko območje pridelovanja obsega ravninski del Ptujskega polja. Lükarji so tradicijo triletne pridelave ohranili vse do danes. Lük, ki ga prepoznamo po srčasto-ploščati obliki srednje velikosti, rdeče-rjavi barvi suholistov, belo in vijolično-rdeči barvi mesa, pridelujejo do okolja in ljudi prijazno, integrirano ali ekološko. »Prednost te sorte je dolgotrajno skladiščenje, odlikujejo jo izjemna kakovost, odlične lastnosti v kuhi in zmerno oster, a izjemen okus,« dodaja Majerič.

Na prireditvi so razglasili zmagovalce nagradnega likovnega natečaja Kraljica čebul – ptujski lük, na katerem so sodelovale osnovne šole iz vse Slovenije, z njim pa so v združenju želeli otroke izobraziti o pomenu geografske označbe ptujskega lüka, opozoriti na njeno prepoznavnost, predvsem pa jih navdušiti nad vsakodnevno uporabo lüka in pokazati raznovrstnost uporabe kraljice čebul. »Zelo pomembno je, da poskrbimo, da bodo naši najmlajši ozaveščeni o avtohtoni slovenski zelenjavi ter prednostih uživanja lokalno pridelane hrane,« je dejala Miša Pušenjak, strokovnjakinja za zelenjadarstvo KGZS Maribor in članica komisije likovnega natečaja, na katerega je prispelo več kot 250 likovnih izdelkov osnovnih šol iz vse Slovenije. Skupinske nagrade so prejeli razredi 8. b OŠ Frana Albrehta iz Kamnika, 5. c OŠ Ljudski vrt s Ptuja in 8. a OŠ Marjana Nemca iz Radeč.

V Slovenskem združenju za integrirano pridelavo si želijo, da bi dan ptujskega lüka postal tradicionalen dogodek v večjih mestih po vsej Sloveniji. V slovenski sortni list je lük vpisan kot sorta ptujska čebula. Naveden je tudi v katalogu sort EU in v opisu priporočenih sort poljščin in vrtin, ki ga je izdal Kmetijski inštitut Slovenije. 

Deli s prijatelji