STAVKA

PSS: Gorenak potrebuje le policiste, ki varujejo elito

Objavljeno 18. januar 2013 20.45 | Posodobljeno 18. januar 2013 20.43 | Piše: T. L.

Stavka policistov PSS se nadaljuje, ministru Gorenaku pa očitajo zavajanje notranje in zunanje javnosti.

Notranji minister Vinko Gorenak.

LJUBLJANA – Minil je prvi teden policijske stavke. Iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) sporočajo, da pogajanja s predstavniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in Generalne policijske uprave še niso obrodila otipljivega napredka, zato se stavka nadaljuje.

Gorenak ne potrebuje vseh policistov, temveč samo tiste, ki varujejo elito

Sindikat je MNZ obtožil zavajanja notranje in zunanje javnosti. MNZ je namreč, kot navajajo: »Policijski sindikat Slovenije označil celo kot politično motiviran in destruktiven pri zagotavljanju pravic policistov. Minister seveda pozablja, da ponovno zelo slabo in nesramno zavaja javnost, ko govori, da PSS noče predlagati ukrepov za izboljšanje finančnega položaja policistov, pri čemer pa se omejuje zgolj na tiste policiste, ki stojijo pred parlamentom in seveda z lastnim izpostavljanjem varujejo zgolj njega in vladajočo elito. Pri vsem tem pa se seveda spreneveda, saj bi lahko, in to bi od resornega ministra tudi pričakovali, take ukrepe in rešitve predlagal sam! Seveda pa to ne drži. Še več, s svojim govorom proti predlogu amandmaja k 52. členu ZODP na seji odbora za notranje zadeve je preprečil, da bi se poklic policista lahko končno pošteno ovrednotil v Kolektivni pogodbi za policiste. Jasno je navedel, da ne potrebuje vseh policistov, temveč samo tiste, ki varujejo elito in le tistim je pripravljen povišati plačo, a le za čas, ko jih bo potreboval! Govori torej eno, dela pa nekaj povsem drugega. Lep primer je njegovo leporečje o želji po izboljšanju statusa policistov, pri čemer pa smo pred le nekaj dnevi slišali izjavo, iz katere jasno izhaja, da se bo na dobljeno prvostopenjsko sodbo delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani za regres 2012, ki je bil nezakonito odvzet prav vsem zaposlenim tako v Policiji kot tudi v MNZ, prav notranje ministrstvo pritožilo. Upravičeno se lahko vprašamo: kdo torej zavaja? Povsem jasno je namreč, da so vsa ravnanja ministra naklepna in usmerjena proti policistom in izključno k zmanjšanju naših pravic.« 

Stavka se nadaljuje

V sindikatu stavkajoče pozivajo, da s stavkovnimi aktivnostmi nadaljujejo, tiste, ki se stavki še niso pridružili pa, da izkoristijo svojo ustavno pravico, »ter nam tako pomagate do želenih ciljev, to pa so ohranitev ekonomskih in socialnih pravic vseh zaposlenih v Policiji in MNZ, ter ustvarjanje potrebnih podlag za primernejšo – boljšo ureditev navedenega statusa.«  Vlada PSS namreč še ni vročila sklepa s katerim bi se zavezala izpolnjevati sporazum med PSS, SPS in vlado iz maja 2012, ne glede na določbe veljavnega ZIPRS13-14 in brez poseganja v obstoječe pravice iz delovnega razmerja zaposlenih v Policiji in MNZ. Stavka se zato nadaljuje. 

Nadrejeni ovirali stavko

PSS še sporoča, da so od začetka stavke, ki se je začela 11. januarja, prejeli tudi tri prijave zaradi oviranja stavke, ki so ga izvajali nadrejeni, pri čemer so v PSS v povezavi z eno prijavo podali prijavo pristojni inšpekcijski službi, v dveh primerih pa še zbirajo potrebne dokaze za kazenski ovadbi dveh osumljenih oseb s policijskimi pooblastili, ki ju bodo podali na pristojno specializirano državno tožilstvo (SDT).

Deli s prijatelji