STRUPENE VABE

Pse zastrupljal tajnik 
društva malih živali?!

Objavljeno 26. januar 2015 16.40 | Posodobljeno 26. januar 2015 16.41 | Piše: Aleš Andlovič

Marko Marolt je ujel 62-letnika iz Pesnice, ta mu je grozil, da ga bo ustrelil.

Past v Malem parku

MARIBOR – Že od novembra lani so med mariborskimi lastniki psov iz dneva v dan postajale glasnejše govorice o strupenih vabah, prepojenih s strupom za podgane in polže. »Sprva se mi je zadeva zdela preveč napihnjena, da bi bila resnična,« nam je dejal 40-letni Mariborčan Marko Marolt. Pred tremi meseci je kupil aljaškega malamuta in bil tako več v družbi lastnikov štirinožnih prijateljev. Toda vedno več jih je tarnalo o nenadnih boleznih psov, tako da so morali pomoč iskati celo na veterinarskih postajah. Bolnim psom je bilo skupno to, da so jih lastniki vodili na sprehode v mariborski Mestni park ali v park pri glavni železniški postaji, med prebivalci bolj znan kot Mali park.

V vrečki ni bil domači šnops

Marolt je povsem po naključju v gostinskem lokalu pri srednji ekonomski šoli, kjer si vsak dan privošči jutranjo kavo, postal pozoren na nekega možakarja: »Natakarica me je opozorila, da je na silvestrovo govoril neumnosti o psih in dejal, da bo vse zastrupil. Ko sem ga naslednjič srečal na ulici, sem ga ogovoril. Še naprej je vztrajal pri svojem sovražnem govoru.« Oče dveh šoloobveznih otrok se je odločil, da bo nanj še posebno pozoren, saj je zaradi nevsakdanjega vedenja spadal na vrh seznama potencialnih zastrupljevalcev. Toda dokazov o strupenih vabah takrat še ni bilo niti policisti dotlej še niso prejeli nobene prijave.

Minuli teden sta si Marolt in skrivnostni moški znova zrla iz oči v oči. »Med sprehodom sem postal pozoren nanj, v rokah je nosil vrečko. Ko me je zagledal, jo je poskušal popihati. Prijatelja sem prosil, naj popazi na mojega psa, in se podal za njim. Mudilo se mu je, ves zadihan sem ga ujel šele pri stavbi Izuma v Maistrovi ulici. Vprašal sem ga, kaj nosi v vrečki. Dejal je, da šnops. Toda imel sem občutek, da laže, zato sem prijel za mobilni telefon in hotel poklicati policijo. Ker sem ga držal za oblačila, je začel kričati, da bi vzbudil pozornost. Nato je nakupovalno vrečko vrgel čez gradbeno ograjo, meni pa je grozil, da me bo ustrelil s pištolo,« je nadaljeval pogumni Marolt.

Skupaj s prijateljem sta ga zadržala do prihoda mož v modrem, nato pa se je Marolt v spremstvu policista spustil v globoko gradbeno jamo pri Izumu. Našla sta belo plastično vrečko, v njej pa plastično posodo z mesom, ki je bilo marinirano z rdečo snovjo. Poznavalci ocenjujejo, da je bilo meso prepojeno s strupom za podgane. Policisti so moškega odpeljali, vzorce mesa in skrivnostne rdeče snovi pa poslali na analizo v forenzični laboratorij. »To še ni bilo vse. Dan po prijetju sem v parku nedaleč od srednje ekonomske šole našel kose mesa, prepojene z neznano, vendar sumljivo snovjo,« je pripomnil Marolt. Po prijetju domnevnega zastrupljevalca naj bi policisti dobili kar nekaj prijav, po dozdajšnjih ugotovitvah pa naj bi zaradi zastrupitve poginila najmanj dva hišna ljubljenca (labradorec in rotvajler).

Toda domovanje na policijski postaji se je za domnevnega zastrupljevalca kmalu končalo, že naslednji dan naj bi ga možje postave izpustili na prostost. Po naših podatkih naj bi šlo za 62-letnega Draga Ornika, sicer doma iz Pesnice. Izučeni pleskar naj bi medtem znova svobodno korakal naokrog. Moški, ki je menda brez stalnega prebivališča, nazadnje pa naj bi bival v hlevu na neki kmetiji, je stari znanec policistov, zoper njega naj bi spisali že kopico ovadb zaradi napada na uradno osebo in tatvin.

Napadel policista

Ornika si bosta še posebno dobro zapomnila policista, ki sta septembra predlani v kraju Jelenče opravljala rutinsko delo. Pri njem sta odkrila ukradene predmete. Ko sta mu jih poskušala vzeti, ju je Ornik napadel s sekiro. Večkrat je zamahnil proti njima, a sta ga izurjena policista obvladala. Vklenila sta ga, Ornik pa jima je menda začel groziti, da ju bo poiskal na domu in ju zaklal. Kričal je, da si bo od prijatelja izposodil orožje in jima storil enako, kot je dan prej storil krivolovec v Avstriji, ki je na begu ustrelil trojico policistov.

Veliko ljudi je imelo z Ornikom v preteklih dvajsetih letih neprijetna srečanja. Oglasila se nam je ženska, ki trdi, da ji je ugrabil psa. Vendar naj to ne bi bil osamljen primer, saj so nam Pesničani dejali, da je Ornik za dan ali dva v hišo zaprl vsakega psa, ki se je prosto sprehajal okoli njegove hiše. Ljudje, ki ga dobro poznajo, so nam dejali, da se je predvsem v zadnjih letih preveč vdajal alkoholu, ostal je brez strehe nad glavo. Njegov vsakdanjik je bil poln popivanja in posledično pretepov. »Kadar koli si ga srečal, je imel na glavi kakšno buško ali dve,« nam je dejal eden od njegovih dobrih znancev.

Poskušali smo navezati stik z Ornikom, a nam ga ni uspelo najti. Sogovorniki pravijo, da je bil nekoč vzoren Pesničan. Izvedeli smo, da je bil v nekdanji Jugoslaviji predsednik pesniške mladinske organizacije, nato pa je celo vodil tamkajšnje športno društvo. In največje presenečenje: če verjamete ali ne, izvedeli smo, da je bil leta in leta tajnik mariborskega društva malih živali in glavni organizator razstav malih živali na mariborskem sejmišču. Tudi doma je imel menda majhen živalski vrt.

Vaškega posebneža v zadnjem času v Pesnici niso veliko videvali. Včasih ga celo po več mesecev ni bilo na spregled, se spominjajo krajani. Pred tremi meseci naj bi se vrnil iz zapora, kjer je bil zaradi napada na policista in tatvin. Kaj ga je vodilo v domnevno nastavljanje strupenih vab, še naprej ostaja neznanka.

 

Dobil jih je nazaj

Osumljenec se ni predal brez boja, ko so ga z zastrupljenim mesom zasačili pri nečednem delu. Ko sta ga hotela Marolt in njegov prijatelj zadržati, je enega od njiju udaril. »Zaradi kršenja javnega reda in miru mu je bil izdan plačilni nalog,« so dejali na mariborski policijski upravi. Možje postave so še dodali, da je bil poškodovan tudi Ornik in da so ga odpeljali na oskrbo v mariborsko bolnišnico. Izvedeli smo, da mu moški, ki se ga je osumljenec lotil s pestmi, ni ostal ničesar dolžan.

 

Deli s prijatelji