NA KOŽO

Pse imamo ovce, krave in osli

Objavljeno 16. oktober 2013 00.45 | Posodobljeno 16. oktober 2013 00.45 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Bodo inšpektorji hodili tudi v ciganska naselja preverjat tamkajšnje štirinožce?!

Domen Mal. Foto: S. N.

Lastniki psov kot ovce ubogljivo sledimo zakonskim predpisom, zato smo molzne krave veterinarske uprave in kronani osli, ki ne gredo na led samo dvakrat, ampak vsako leto znova.

Mislim na obvezno cepljenje proti steklini, ki stane 31,42 evra in ga je, samo in izključno po slovenski veterinarski doktrini, treba opraviti vsako leto – v tujini na dve leti ali celo samo na tri! Ob tem je cena cepiva znana – tja do dva evra. Trideset evrov na pasjo glavo sta do zdaj v žep pospravila veterinar in proizvajalec cepiva! Potrebna so bila leta civilnih pritiskov, da je minister za kmetijstvo letos le priznal: »Glede na strokovna mnenja cepivo proti steklini pri odraslem psu drži od dve leti do tri leta, zato cepljenje enkrat na leto ni več potrebno.«

Nov pravilnik o cepljenju naj bi začel veljati prihodnje leto.

Pa bomo lastniki cuckov, mi imamo dva, kaj prišparali? Če bi vprašali kinološko zvezo, ne – oni bi pač radi uvedli davek na pse, danes ga bodo predstavili na novinarski konferenci. Pobirali bi deset evrov na pasjo glavo, teh je okrog 220.000, torej vsega 2,2 milijona evrov na leto. S tem denarjem naj bi nadzirali populacijo psov, povečali odgovornost lastnikov, izvajali preventivne ukrepe, recimo izobraževanje. Kot da je z imetniki psov vse narobe!

Pa nas je večina odgovornih in ti za svoje ljubljence že tako dovolj plačujemo: za francosko buldogico in njenega sina, čistokrvnega (z)mešanca, damo vsak mesec približno 70 evrov za hrano, no, pa čez 60 na leto za cepivo, bilo je tudi 150 evrov za sterilizacijo in še zna priti kaj nepredvidenega, v vsakem primeru dragega kot pes.

Neodgovornih lastnikov psov pa tako in tako davek ne bo dosegel, ker jih nimajo registriranih, torej čipiranih! Me prav zanima, a bodo inšpektorji hodili v ciganska naselja preverjat tamkajšnje štirinožce?! In kaj bo z zavetišči – bodo tudi tamkajšnji skrbniki zavezani plačilu davka?

Naj davek na pse plačujejo tisti, ki se z njimi dobičkonosno ukvarjajo. Vzreditelji. Meni pa življenje v pasje že tako spreminja država z drugimi davki.

Deli s prijatelji