KRVAVI POHOD

Psa sta v ogradi poklala 12 ovac

Objavljeno 01. avgust 2015 21.13 | Posodobljeno 01. avgust 2015 21.12 | Piše: N. V.

Perkovi iz Srednika pri Šentjanžu imajo za najmanj 10.000 evrov škode.

Policisti so obljubili, da bodo storili vse, da bi pomagali nesrečni družini. Foto: S. N.

SREDNIK PRI ŠENTJANŽU – Čeprav je bil minuli četrtek najhladnejši dan v letošnjem juliju, je bilo vaščanom Srednika pri Šentjanžu na Dolenjskem skoraj vroče. Temperaturo so jim dvignili psi. Dva sta se zverinsko lotila ovac družine Perko, vas je stopila skupaj in pomagala rešiti, kar se je rešiti dalo.

Ograda ni pomagala

Perkovi imajo ovce že dlje, čreda, taka se gradi tudi do pet let, jih je štela 46. Poudarek je na »je štela«. Danes je krepko zdesetkana, bilanca pa krvava – 12 ovac je poginilo, vsaj dve se borita za življenje, osmerico pa še iščejo. Besni zveri, drugače razjarjenima psoma res ne moremo reči, sta jih nekaj poklali, nekaj pa po svojih najboljših močeh gnali v smrt. Pred leti so Perkovi ogradili 1,5 hektarja veliko posestvo, kjer so se ovce pasle in živele, rasle in se množile. A niti ta ograja ni bila ovira za napadalca. Najbližje ovcam je hiša družine Šušteršič. »Saj si niti ne upam pomisliti, kaj bi bilo, če sosedje ne bi opazili, kaj se dogaja, verjetno bi poklali vso čredo,« je na glas ugibala Simona, ki skupaj s partnerjem Jankom skrbi za ovce. Od četrtka naprej v strahu, da se zločin ponovi.

Bilo je nekaj po 13. uri, ko je Janez Šušteršič hodil okoli domače drvarnice. Pa se mu je zdelo, da je opazil eno od ovac, ki je čudno hodila. Ko je bolje pogledal, se je zgrozil: ovca je bila krvava! »Sem rekel ženi Dragici, naj hitro pokliče Perkove. Niso se javili na domač telefon, pa je poklicala najinega sina Marjana, da je potem obvestil naprej,« za Slovenske novice podoživlja minuli četrtek naš sogovornik Janez, ki se je spomnil, kako je pred dnevi ena od ovac prišla do njega, pobožal jo je, potem pa je šla nazaj v čredo. Danes je ni več.

Jagenjčka
 je pa infarkt

Marjan je obvestil Simono, ta pa je prihitela iz službe in zagledala žalosten prizor, nekdo je obklal njihove ovce. Vmes sta se psa umaknila oziroma sta gnala ovce naprej prek ograje. Kot je to na vasi, se je vest hitro razširila, domačini so z vseh koncev prišli na pomoč. Denis, Tina, Marjana in Sandi so se odpravili na dva konca – eni v smer Murnic in Rovinj, druga dva pa proti Leskovcu. Marjan Šuštaršič je medtem poklical policijo. Vmes je Simoni uspelo, da je preostanek črede prignala na vrh posestva, kamor hodijo pit. Bile so prestrašene, držale so se v čredi, na trenutke so kar otrpnile. Kriv je bil pasji lajež, ki je odmeval nekje v daljavi. Glas, ki jih je spominjal na grozovit pokol, v katerem sta pasji mrcini vzeli življenja njihovih sopotnic. Ob mreži je obležal tudi mladič, ki mu ni bilo več pomoči. Pa so starejše ovce upale, da ga bodo spravile k sebi. Ena od njih, zdelo se je, kot da mati poginulega jagnjeta, je nekajkrat prišla do negibno ležečega in ga s smrčkom sunila. Ni pomagalo. Vmes so jo obkrožile druge ovce, zdelo se je, kot da se poslavljajo od nesrečnega jagenjčka. Vidnih ran ni imel, očitno ga je izdalo srce.

Ko so si zbrani ogledovali to žalost, je prišla vesela novica z Leskovca, hriba, dobre pol ure hoda proč od kmetije Perkovih. Denis in Tina sta našla dve ovci, živi in zdravi, a povsem prestrašeni. Marjan ni odlašal, v kombi je položil polivinil in se odpravil po ubežnici. Čez 15 minut sta bili že v čredi, ta bo do nadaljnjega na varnem v hlevu.

Škoda je velika, za družino ogromna. Kot povedo poznavalci, rejeno jagnje stane dobrih 100 evrov, plemenska ovca skoraj 500. Simona in Janko imata za dobrih 10.000 evrov škode, uničena je tudi ograja. Psa sta bila neusmiljena, nekaj ovac sta zvlekla zunaj posestva. Dejansko sta jim slekla vrat in jih razmesarila. »Obljubimo, da bomo naredili vse, da vam pomagamo,« so v tej težki situaciji za Simono vzpodbudne besede našli policisti. Zatrdili so, da bodo poskušali najti podivjana psa, ki sta naredila toliko gorja. Odločnosti pa ni manjkalo niti Simoni, ki je zatrdila, »da bom vse počakala kar sama«!

Kot pa smo izvedeli, je policija storilcem že na sledi. Kaj kmalu naj bi bilo jasno, čigava psa sta se tako zverinsko znesla nad ovcami in naredila toliko škode na kmetiji ter dala v nič toliko ur trdega dela, ki na kmetih nikoli ni pravično poplačano. Sledila bo civilna tožba. Za to bo moral nekdo odgovarjati. V prvi vrsti psa, potem njun lastnik. Danes sta napadla ovce, jutri bosta človeka. 

Deli s prijatelji