REŠEVANJE

Psa reševalca so rešili jamarji

Objavljeno 12. april 2013 12.45 | Posodobljeno 12. april 2013 12.45 | Piše: Iztok Umer

Med dresuro reševalnih psov je štiriletni Blek zdrsnil v jamo.

Med reševalci je bil tudi Miha Staut (foto: Iztok Umer).

KOZINA – Blek oz. Bleki, 45-kilogramski mešanec, ki ga lastnik Uroš Pečar iz Prešnice trenira za reševalnega psa, je v torek zagotovo dobil novo lekcijo. Med vajo v jami Soskovca nedaleč od Prešnice pri Kozini mu je očitno na melišču in razmočeni zemlji spodrsnilo in pristal je na dnu približno šest metrov globoke luknje. Voditelji psov so za reševanje Bleka poklicali na številko 112, ta pa je aktivirala enoto jamarjev reševalcev, ki so štirinožca uspešno dvignili iz luknje, iz katere se mu zagotovo ne bi uspelo povzpeti.

Zapomnil si bo rešitelja

»Pet voditeljev in dreserjev reševalnih psov iz Kinološkega društva Obala smo v torek pripravili trening na območju Prešnice, vasi, kjer živim in dobro poznam okolje. Odločili smo se, da se s psi spustimo v jamo Soskovca, ki jo večkrat uporabljamo za dresuro reševalnih psov. Vsi smo prišli iz jame, le Bleka ni bilo. Z glasom se ni odzival niti na naše klice, po iskanju smo ga zagledali na dnu ozke luknje, v katero se s težavo lahko spusti le en človek. Iz izkušenj, ki jih imamo, smo presodili, da bi bilo najboljše, da Bleka na površje dvignejo izkušeni jamarski reševalci, zato sem poklical na številko 112. Odziv je bil hiter, saj so trije reševalci, Miha Staut, David Maver in Mitja Maružin, prispeli z vso potrebno opremo v eni uri. K Bleku se je spustil David, ga ovil v odejo, nato smo psa dvignili na površje. Prepričan sem, da si je Blek za vse življenje zapomnil svojega rešitelja,« nam je zaupal Uroš Pečar in dodal, da je kosmatinec strmoglavljenje v šestmetrsko dno jame odnesel le z nekaj buškami in praskami, ki pa se niti ne vidijo.

Povedal je še, da je štirinožec mešanec, star štiri leta, pri enem letu pa se je odločil, da ga bo začel dresirati za reševalnega psa. Tedaj se je včlanil v koprsko Kinološko društvo Obala, ki slovi, da na največjih svetovnih tekmovanjih reševalnih psov dosega vrhunske uvrstitve. Dresura Blekija in tekmovanje z njim sta tako postala Pečarjevi največji delovni obvezi. Da ima Pečar človekoljubje v genih, govori že dejstvo, da si je službo poiskal v mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču. »Priznam, da tu delam le dober mesec, vendar že komaj čakam začetek počitnikovanj slovenskih otrok na Debelem rtiču,« skromno priznava Prešničan.

Po torkovem klicu na številko 112 so se na reševanje takoj odzvali. Koprčan Miha Staut, vodja obalno-kraškega centra za reševanje iz jam, ki je v akcijo vključil še Mitjo Maružina iz Divače in Davida Maverja iz Lokev. »Ko smo prispeli do ozkega brezna, v katero je zdrsnil pes, smo se najprej odločili, kako se lotiti reševanja. Pes je deloval mirno, le gledal je proti odprtini luknje, bili smo pa v strahu, da ne bi ob spustu jamarja postal napadalen. Proti dnu se je spustil David. Ob njegovem spustu je bil pes ves čas miren. David je razpotegnil odejo in Bleki je na njegov ukaz takoj legel nanjo. Ni se upiral, niti ko ga je David ovil v odejo in ga privezal z vrvmi, da smo ga lahko potegnili na površje. Taka reševalna vaja je bila tudi za nas dobra šola,« je neobičajno reševalno akcijo opisal Staut.

Ko so po uspešni akciji vodniki reševalnih psov in jamski reševalci prišli iz jame Soskovnica, je z neba lilo kot iz škafa. Pečar je zato kmalu našel zavetišče, kjer so nazdravili uspešni akciji, v kateri se je zagotovo stkalo dosmrtno prijateljstvo med Davidom in Blekijem.

Deli s prijatelji