POMOR

Psa poklala breje ovce

Objavljeno 13. februar 2015 19.56 | Posodobljeno 13. februar 2015 19.56 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Upokojeni Jožef Barbič iz Šutne ostal brez sedmih ovc in jagnjeta.

Prostor, kjer so bile ovce. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

ŠUTNA PRI PODBOČJU – »Vsako jutro so pritekle k meni. So že vedele, da jim prinašam priboljšek, suh kruh, ki mi ga je dala žena Stanka,« je začel pripovedovati Jožef Barbič iz Šutne pri Podbočju. Zelo slabe volje je bil. Razumljivo in povsem upravičeno. Ostal je brez tropa ovac. Zaradi dveh podivjanih, krvoločnih psov. Da, psa sta bila, ni dvoma. Saj ju je videl, kako sta zadovoljno ležala, ko sta pomorila nič hudega sluteče ovce. In se mastila z njimi, ostanke pa pustila vse naokoli.

»Okoli pol osmih me je poklical sosed, ki se je ravno peljal mimo ograde z ovcami, opazil je pse in me opozoril nanje. Poklical sem policiste, tudi inšpektorja. Policisti so bili res takoj tukaj in skupaj smo šli pogledat, kaj se je zgodilo,« je dogodek opisoval Jožef. Psa, bila sta velika temna ovčarja, pa sta se postavila v obrambni položaj in začela lajati nanje, čeprav ju je hotel Jožef podkupiti s salamo, potem pa sta jo ucvrla. Pogled na ograjen prostor, ki ga z dveh strani omejuje potok Sušica, nasproti pa gozd, je bil žalosten. Ena zaklana ovca je bila pri staji, druga nekoliko stran, preostale ob potoku ali v njem. Kakšnih 40 hektarjev velik travnik, seveda odet v slabega pol metra debelo snežno odejo, je bil shojen, očitno so ovce poskušale ubežati, a neuspešno.

»Ta mesec bi kotile, lahko bi imel sedem ali več mladih,« prida Jožef, ki se je pred nekaj leti upokojil in ovce gojil res z veseljem. Z veliko skrbnostjo jim je uredil ograjen prostor, le kakšnih 300 metrov od doma, enega pa tudi nekoliko nižje, ko so tega popasle. »Staja je bila ves čas odklenjena, lahko so bile notri ali šle ven. Sicer pa zakaj bi jo zaklepal? Lopov bo prišel notri, tudi če bo zaklenjena,« je razmišljal. A niso prišli tatovi, čeprav so Jožefu že večkrat ponagajali, celo električnega pastirja so mu že ukradli, pa akumulator, tudi kakšna ovca je že izginila. No, tokrat pa sta jih pospravila kar psa.

Jožef ima krme za živali dovolj. Že pri staji je osem velikih bal, pa še 40 ali 50 kock, tudi koruzo so pridelali doma, saj imajo Barbičevi svojo zemljo. A volje, da bi Jožef, sicer velik ljubitelj narave in živali, nabavil nove ovce, trenutno nima. »Trudiš se in ustvarjaš, potem pa si v trenutku brez vsega. Očitno bi moral pašnik povsem zagraditi, to pa stane,« razmišlja sogovornik, ki se je pred štirimi desetletji pridružil tudi lovski bratovščini, je lovec Lovske družine Podbočje.

Psa sta mu to noč naredila vsaj za tisočaka škode, ovce so bile namreč lepe, gotovo je vsaka tehtala 50 kilogramov. »Sedem smo jih našli, mladiča pa ne, morda ga je odnesla voda,« še pove in doda, da se je lani zgodil povsem podoben pomor, takrat je ostal brez sedmih ovac.

Psa še iščejo

Kot je včeraj nekaj po eni uri popoldne povedala Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto, policisti še ugotavljajo lastništvo psov. »Zakon o zaščiti živali določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. Po ugotovitvi lastništva bodo zoper lastnika uvedli prekrškovni postopek. Posameznik, ki stori tak prekršek, se kaznuje z globo od 200 do 400 evrov,« je pojasnila.

Če pa bodo policisti ugotovili, da sta omenjena psa v preteklosti že koga ugriznila, sta po zakonu o zaščiti živali nevarna. V tem primeru so v zakonu določene strožje zahteve za varstvo. »Skrbniki nevarnih psov morajo namreč zagotoviti fizično varstvo teh, in sicer tako, da so na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, da so zaprti v pesjaku ali objektu ali da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označena z opozorilnim znakom. V tem primeru se kršitelj kaznuje z globo od 800 do 1200 evrov,« je še dodala.

Deli s prijatelji