ZVONJENJE

»PS ponovno izvaja kristjanofobične akcije«

Objavljeno 22. junij 2013 13.55 | Posodobljeno 22. junij 2013 13.55 | Piše: P. J.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pravi, da je zvonjenje cerkvenih zvonov škodljivo za zdravje ljudi.

LJUBLJANA – »Zvonjenje mnogim predstavlja vsakodnevno motenje njihove zasebnosti in komunikacije ter vpliva na kakovost življenja,« so v začetku meseca po vložitvi poslanske pobude  Janija Möderndorferja  zapisali na strani Pozitivne Slovenije. Predstavniki Katoliške cerkve so zgroženi. Na spletni strani 24kul.si so zapisali, da gre še za enega izmed najbolj očitnih dejanj kristjanofobije, diskriminacije in stigmatizacije državljanov zaradi verskega prepričanja.

Je hrup ali glasba?

Vodja poslanske skupine PS je pristojno ministrstvo Dejana Židana pozval, da izvedejo projekt meritve glasnosti zvonjenja cerkvenih zvonov, zlasti v urbanih središčih, ugotovitve pa predstavijo javnosti. »Tako bi lahko tudi na podlagi pridobljenih ugotovitev oblikovali ustrezne rešitve, ki ob spoštovanju evropske zakonodaje ne bodo škodovale prebivalcem Slovenije.«

Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju, ki je bil uveljavljena leta 2006, sicer zvonjenja zvonov ne opredeljujejo kot hrup, ampak kot glasbo. Möderndorfer pa je prepričan, da »se v vsakdanjem življenju izkazuje, da je zvonjenje škodljivo za zdravje ljudi, ko njegova zvočna moč presega kritične vrednosti kratkotrajne obremenitve z emisijo zvoka, četudi zvonjenje traja nekaj minut, kritična obremenitev pa je presežena le izjemoma«.

»Gre za diskriminacijo in kristjanofobijo«

Na spletni strani 24kul.si pa so predstavniki Zavoda Kul.si so zapisali, da je zanimivo, »da poslanca Pozitivne Slovenije ne motijo npr. hrup prometa, celonočnih zabav, diskotek in zborovanj različnih organizacij za ohranitev vrednot NOB«.

Zapisali so še, da Pozitivna Slovenija že dlje časa izvaja kristjanofobične akcije. Omenili so primer, ko je župan prestolnice Zoran Janković aprila lani prepovedal zbiranje kristjanov na Prešernovem trgu. To dejanje so označili za diskriminatorno in kristjanofobično, spomnili pa so tudi na »njihovo sporno kristjanofobično volilno zborovanje leta 2011«. Zapisali so še, da so se v letih 2012 in 2013 versko sovraštvo, zasmehovanje in žaljenje kristjanov povečala. 

Deli s prijatelji