PLAGIAT

PS bo o Ambrožiču odločala naslednji teden

Objavljeno 26. julij 2012 09.19 | Posodobljeno 26. julij 2012 09.19 | Piše: P. J., STA

Z mariborske univerze so prejeli analizo poslančevega magisterija.

Borut Ambrožič.

LJUBLJANA – Pozitivna Slovenija bo o usodi poslanca Boruta Ambrožiča, ki naj bi v svoj magisterij zapisal vsebino, ki je je večino prepisal iz tuje diplome, odločala na seji sveta stranke 31. julija. V stranki so namreč dobili pojasnila vodstva mariborske pravne fakultete ter mariborske fakultete za računalništvo, ki je opravila analizo magisterija.

Analiza pokazala, da gre za plagiat

Poslanec PS Borut Ambrožič naj bi namreč v svojem magisteriju uporabil večino tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir. Analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila mariborska fakulteta za računalništvo, je namreč pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002.

V PS so se zato prejšnji teden na vodstvo mariborske pravne fakultete, kjer je poslanec magistriral, pa tudi na mariborsko fakulteto za računalništvo, ki je opravila računalniško analizo magistrskega dela, obrnili s prošnjo za njihovo mnenje in ugotovitve. Obe mnenji so tudi že prejeli. Dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Borut Žalik je tako v odgovoru zapisal, da je računalniška analiza skladnosti dveh besedil opozorila na večje ujemanje. V kolikšni meri ugotovljeno ujemanje vpliva na izvirnost magistrske naloge, pa njihova fakulteta ne more presojati, saj je magistrsko delo s področja prava.

V PS se še niso odločili

Dekan pravne fakultete v Mariboru Saša Prelič pa je na podlagi statuta Univerze v Mariboru sklical sejo senata fakultete in mu predlagal, da imenuje tričlansko komisijo iz vrst habilitiranih univerzitetnih učiteljev. Naloga te komisije bo proučitev utemeljenosti suma, da magistrska naloga ni rezultat ustvarjalnosti in lastnih dosežkov avtorja. Če bo komisija ta sum potrdila, bo senatu predlagala odvzem akademskega naslova Ambrožiču.

S temi ugotovitvami se bodo v Pozitivni Sloveniji seznanili v torek, 31. julija, ko bodo tudi sprejeli sklep o nadaljnjem statusu poslanca Ambrožiča v poslanski skupini in stranki.

Deli s prijatelji