POZITIVNE ŠTEVILKE

Prvo trimesečje: NLB z 28 milijoni evrov dobička

Objavljeno 19. maj 2014 17.54 | Posodobljeno 19. maj 2014 17.54 | Piše: STA, M. U.

Janko Medja: Rezultat je daleč nad našimi pričakovanji.

NLB.

LJUBLJANA – Skupina NLB je v letošnjem četrtletju ustvarila 28,6 milijona evrov čistega dobička, NLB pa 23,6 milijona evrov. »Rezultat je daleč nad našimi pričakovanji,« je povedal prvi mož NLB Janko Medja, a opozoril, da prestrukturiranje ni končano in da so razmere na trgih zaostrene. Tako za letos ostajajo pri napovedi o izidu nekaj nad pozitivno ničlo. »Za letošnje leto tako ostajamo pri naših dosedanjih napovedih, to je pozitiven, ne pretirano visok rezultat skupine,« je spomnil Medja. Po njegovem je najbolj pomembno to, da so v prvem četrtletju dosegli stabilen izid pred rezervacijami, tudi na mesečni ravni.

Na poti do uspešne preobrazbe banke

NLB je po Medjevih besedah trdno na poti do uspešne preobrazbe banke. Sredi lanskega leta so napovedali zmanjševanje števila zaposlenih za 700. »Do zdaj smo zaključili 80 odstotkov te številke. Pri tem je bilo več kot 65 odstotkov mehkih odhodov,« je poudaril.

Skupina in banka, ki sta lani v tem času beležili izgubo, imata po odstopu Franceta Arharja novega predsednika nadzornega sveta Gorazda Podbevška. Ta je danes ocenil, da je »četrtletni rezultat vsebinsko nad pričakovanji in dober«. A je opozoril, da »najtežje še ni za nami, osebno menim, da nas to še čaka«.

Kot je povedal Medja, je lanska pomoč države, brez katere banka ne bi preživela, k poslovnemu izidu banke prispevala med 30 in 40 odstotki, začrtano delo vseh zaposlenih pa kakšnih 50 odstotkov. Ostalo lahko pripišemo temu, da smo imeli »srečo pri enem poslu, ki je bil pred leti odpisan, pri čemer se lahko v prihodnje zgodi ravno obratno«.

Deli s prijatelji