SLAM POEZIJA

Prvo slovensko prvenstvo 
v slam poeziji

Objavljeno 23. avgust 2016 10.32 | Posodobljeno 23. avgust 2016 10.33 | Piše: Andrej Predin

Na štirih predizborih bodo izbrali 12 finalistov, ki se bodo pomerili 7. oktobra v Mariboru. V Kamniku je žirijo najbolj prepričal Pino Pograjc.

Zadnjo sredo je v sklopu Festivala Kamfest potekal prvi izmed štirih predizborov prvega slovenskega prvenstva v slam poeziji. Pobudnica tega tekmovanja – preostali trije predizbori bodo potekali na Ptuju, v Mariboru in v Celju – je bila evropska slam mreža ESPN (European Slam Poetry Network), ki je že leta 2012 pozvala Mariborsko knjižnico, da bi Slovenija prijavila predstavnika na evropsko slam prvenstvo. »Klemen Brvar, ki je vabilo prejel, se je povezal s Petro Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki je imela še boljši stik z literarnim dogajanjem, a se je kmalu ugotovilo, da pesnikov ne bo težko najti, težava je drugje. Pesniki še ne znajo slamati,« nam je zaupala pesnica, fotografinja, prevajalka in organizatorka kulturnih dogodkov Nina Medved. »Nato je trajalo še tri leta, da so po nekem srečnem naključju začeli potekati slam večeri praktično hkrati v več slovenskih krajih, ne da bi vedeli drug za drugega. Ko smo to ugotovili, smo se hitro našli in junija letos povezali v SiSlam, slovensko mrežo za razvoj in promocijo slama.« SiSlam sestavljajo organizatorji rednih mesečnih lokalnih slam večerov: Urban Kavka, Matic Maček in Aljoša Rebrača (Pest besed, Kamnik), Kristian Koželj (Zasljemimo, Celje), Mišel Ristov (Udarno in ekspresivno Ptuj) ter naša sogovornica Nina Medved, ki vodi pesniško skupino Slam zverine in v Mariboru organizira Ožuljeni jezik z MKC Maribor. »Skupaj pripravljamo slovensko prvenstvo v slam poeziji, da bi še bolj utrdili vezi med našimi kraji, ponudili pesnikom slamerjem novo izkušnjo in navsezadnje – končno poslali slovenskega prvaka v Evropo!«

Veliki finale prvenstva bo potekal v petek, 7. oktobra, ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Z vsakega predizbora se bodo dalje uvrstili po trije pesniki ali pesnice. V finalu se bo torej pomerilo 12 pesnikov, ki jih bo ocenjevala petčlanska žirija, sestavljena iz prisotnih v občinstvu in povabljenih strokovnih gostov. Ti bodo pesniškim nastopom dodeljevali ocene od 1 do 10. Vsak tekmovalec bo imel tri minute, da se pripravi na nastop, ki ga mora izpeljati brez pripomočkov, kostumov in glasbene podlage. Pesem mora povedati na pamet. Zadnje je posebnost tekmovanja. »Odzivi so fantastični! Mislim, da ljudje vidijo, s koliko energije pripravljamo to srečanje med slovenskimi pesniki. Navsezadnje je druženje in spoznavanje različnih poetik ter pristopov k interpretaciji poezije tisto, kar nas najbolj motivira. Vsekakor pa upamo, da se bo to navdušenje zdaj preoblikovalo v prijave na predizbore in v glave v občinstvu. Na vseh petih dogodkih prvenstva si namreč močno želimo ljudi, ki bi prišli navijat za prijatelje in priljubljene pesnike in pesnice.«

S prvega predizbora so se v finale uvrstili Vid Topolovec, Pavla Zabret in zmagovalec večera Pino Pograjc. Skupno se je tekmovanja udeležilo osem pesnikov, v žiriji pa sta bila Esad Babačić in Dejan Koban. Tisti, ki ste zamudili večer v Kamniku, se lahko pripravite na preostale predizbore na naslednjih naslovih: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Kaj je slam poezija?

Slam poezija izvira iz Chicaga, kjer je Marc Kelly Smith novembra 1984 zagnal prve tovrstne večere v Get Me High Jazz Clubu. Pri slamu je prvo pravilo, da je treba pri predstavitvi pesmi spoštovati občinstvo. »Nekateri pravijo, da je slam poezija samo prebrisana fora, kako pridobiti pozornost poslušalcev. Menim, da je slam umetniška oblika ali pa vsaj pristop, ki izkorišča različna izrazna sredstva, da bi dosegel najuspešnejši učinek pri prejemniku. Da so tudi sami slam večeri spektakel oziroma gledališki dogodek svoje vrste in da ima slam gibanje, ki se zadnjih 32 let uspešno širi tudi po zakotnejših kotičkih našega planeta, posebne značilnosti in namen. Ta namen je predvsem, poleg podpore in razvoja slam poezije, graditi boljšo komunikacijo v lokalnih skupnostih ter povezovati ljudi. Slovensko prvenstvo bo že prvi korak k temu – povezalo bo okoli 40 pesnikov in še ducat organizatorjev. Pa kakšnih 200 obiskovalcev, če bo šlo po naših načrtih!« nam je zaupala pesnica Nina Medved.

Deli s prijatelji