25 LET

Prvih 25!

Objavljeno 14. maj 2016 09.45 | Posodobljeno 14. maj 2016 09.45 | Piše: Bojan Budja

Največja hvala pa seveda vam, drage bralke in cenjeni bralci, da ostajate z nami. Slovenske novice delamo za vas.

Bojan Budja. Foto: S. N.

14. maja 1991 je bil torek, vreme po Sloveniji je bilo oblačno. V Ljubljani, Celju, Mariboru in Murski Soboti so namerili 20 Celzijevih stopinj, v Kopru in na Jesenicah le 18, v Novi Gorici 21. Tudi danes je 14. maj, le da je sobota, sonca je zgolj za vzorec, nebo nam iz oblakov pretežno pošilja močo, tudi temperature so nekaj nižje. A pri srcu nam je praznično toplo. Med tistim torkom in današnjo soboto je minilo natanko 25 let, četrt stoletja, odkar v vaše domove, frizeraje, bifeje, trgovine, kioske, na črpalke prihajajo Slovenske novice.

Za ceno 12 takratnih dinarjev so prve Novice 14. maja 1991 časom primerno pisale o štirih slovenskih vojakih, ki so pobegnili iz Splita, o skrivnostnem sestanku slovenskega vodstva v Poljčah, o Šešlju, ki je grozil, da bo razstrelil slovensko nuklearko. 42 dni prej, preden smo Slovenci uresničili tisočletni sen in dobili svojo državo, so se rodile Slovenske novice.

Takrat me ni bilo zraven, sem pa bil, ko so Novice stopile na vrh. Ko so prehitele Delo in postale najbolj bran slovenski dnevni časopis. Osemnajst let je od tega. Domala dve desetletji, odkar se vsakodnevno družimo s stotisoči Slovenk in Slovencev. In še se bomo! Ker ste – kot danes na straneh te priloge piše dolgoletni urednik Novic Jože Splichal – prepoznali, da časopis delamo s strastjo. Začinjeno z ravno prav ščepci spoštovanja, ljubezni, pravičnosti, seveda tudi dobrosrčnosti. Če še ne veste, naj vas spomnim: doslej ste v naš in vaš humanitarni Sklad Ivana Krambergerja natrosili za pol milijona centov in evrov, ki smo jih razdelili med pomoči potrebne. Ter jim tako vrnili vsaj kanček ukradenega ponosa in dostojanstva. Tudi to so Slovenske novice.

Hvala Juretu Apihu in Titu Doberšku za tiste čase noro idejo, ki jo udejanjamo že četrt stoletja! Hvala prvemu in zlasti drugemu odgovornemu predhodniku, Tinčku Guzeju in Marjanu Bauerju! Hvala vsem, ki z imeni in priimki tako ali drugače polnite te strani! Največja hvala pa seveda vam, drage bralke in cenjeni bralci, da ostajate z nami. Slovenske novice delamo za vas. Nazdravimo jim zato danes skupaj!

Deli s prijatelji