VREME

Prvih 20 dni maja toplejših in bolj mokrih od povprečja

Objavljeno 31. maj 2013 10.35 | Posodobljeno 31. maj 2013 10.35 | Piše: S. J.

Na sonce bomo morali počakati do ponedeljka.

LJUBLJANA – Po ničemer ne moremo sklepati, da se poletje nevzdržno približuje, dnevno nas namreč razveseljujejo nizke temperature, dež in veter, od toplih oblačil pa se kar ne moremo posloviti. Kot smo zadnje dni že navajeni, smo se tudi danes zbudili v hladno jutro.

Na Obali 11 stopinj, v prestolnici 9

Najveselejši so bili lahko na Obali, saj se je živo srebro le tam povzelo čez 10 stopinj – namerili so namreč 11 stopinj Celzija. Sicer po skoraj vsej Sloveniji dežuje, le na Kredarici sneži. Tako v Ljubljani kot v Mariboru so ob 7. uri namerili 9 stopinj, v Ratečah zgolj 4, le stopinjo več pa na Vojskem. Za primerjavo: lanskega zadnjega maja so v prestolnici namerili najmanj 12 stopinj, temperature pa so se čez dan povzpele do 24 stopinj Celzija.

V prvih 20 dneh smo imeli toplejše vreme kot običajno

Kljub temu da se pritožujemo nad hladnim vremenom, pa Agencija RS za okolje (Arso) sporoča, da je bila povprečna temperatura prvih 20 dni maja višja kot običajno. Na jugu, vzhodu, severovzhodu in na Koroškem je odklon presegel 2 stopinji. Drugod se je gibal med 1 in 2 stopinjama Celzija. Na severovzhodu države je bilo celo bolj sončno kot običajno.

Več sonca v ponedeljek

Res pa je, da nam padavine v maju niso prizanašale, saj smo letos presegli dolgoletno povprečje padavin, samo na Goriškem so namerili dvakrat toliko padavin kot običajno. Padavine pa se še ne bodo umirile, tudi vikend, ki bo sicer toplejši, bo deževen. Več sončnega vremena lahko pričakujemo šele v ponedeljek.

Deli s prijatelji