PRIORITETE

Prvih 100 dni za Janševo vlado le trening

Objavljeno 19. maj 2012 11.35 | Posodobljeno 19. maj 2012 11.35 | Piše: P. J.

Kljub težavam je Janševi vladi uspelo doseči dogovor s sindikati, delodajalci in socialnimi partnerji. Ga bodo zdaj ogrozili policisti?

Predstavniki vlade so se danes mudili na ptujsko-ormoškem območju.

LJUBLJANA – Mineva prvih 100 dni, odkar je Janševa vlada prevzela vodenje države. Janez Janša meni, da je največji uspeh premik miselnosti in spoznanje, da je za uspešen izhod iz krize treba nekaj narediti. To se po njegovem mnenju kaže prav v tem, da je uspelo vladi doseči dogovor s socialnimi partnerji, delodajalci in sindikati pri sprejemu rebalansa in varčevalnih ukrepih.

To je le trening

Prioriteta Janševe vlade je stabilizacija javnih financ in spodbuditev gospodarskega razvoja. Vlada napoveduje, da bodo kmalu sledile še druge ključne reforme, ki so pomembne za Slovenijo. Med njimi so omenjene reforma trga dela, zdravstvena reforma, pokojninska reforma, reforma šolstva in drugi. V izjavi so zapisali, da je za vse te projekte ključno, da bodo pripravljeni  in izpeljani v sodelovanju s socialnimi partnerji, poslanci in civilno družbo. Zapisali so, da naj bi bilo prvih 100 dni le nekakšen trening za naslednjih 1360 dni mandata vlade.

Ministrstvo za finance tako med prednostnimi nalogami omenja izboljšanje plačilne discipline, pavšalne obdavčitve ta mikropodjetja in samostojne podjetnike ter poenostavitve na področju davčnega sistema. Veliko dela bo na področju zaposlovanja čakalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Napovedujejo prenovo ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Prioritete na ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo so sprejetje ukrepov za spodbujanje gospodarstva in odpravo administrativnih ovir, ki bremenijo gospodarstvo. Omenjajo tudi spremembe obrtnega zakona in objavo novih razpisov za spodbujanje gospodarstva.

Kazni bodo nižje

Ministrstvo za infrastrukturo in promet med največje uspehe v 100 dneh šteje tudi spremembe zakonov o pravilih v cestnem prometu, s katerimi se znižujejo kazni za manjše kršitve prometnih pravil. Med prioritetami so tudi dejavnosti za vzpostavitev prostorskega informacijskega sistema in spremljanja stanja v prostoru, investicije na področju železniške, cestne, letališke in pomorske infrastrukture ter širokopasovno omrežje. Prioriteta je tudi uvedba elektronskega cestninjenja.

Tako kot druga ministrstva je tudi na ministrstvu za pravosodje in javno upravo prioriteta odprava administrativnih ovir in debirokratizacijo Slovenije. Zavzemali se bodo za enostavno poslovno okolje in razvoj gospodarstva. Prioritete so tudi skrajšanje sodnih postopkov in odprava sodnih zaostankov, izboljšanje stečajne zakonodaje in izvršbe ter znižanje notarske tarife.

Ena izmed prvih nalog, ki se jih bo v prihodnje lotilo ministrstvo za zdravje, je zdravstvena reforma, s katero želi minister Gantar izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev. Ključni pri tem pa sta reformna naloga in sprememba načina financiranja zdravstvenega zavarovanja. Med prednostnimi investicijami omenjajo dokončanje gradnje ljubljanske urgence, obnovo hematološkega oddelka in sanacijo vodovoda na onkološkem inštitutu.

Gorenak bi varovanje zaračunal

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport med prednostnimi nalogami navaja reformo pravno-finančnega okvira delovanja javnih zavodov na področju kulture, prizadevali si bodo za prilagoditve medijske zakonodaje in izboljšanje vzgojno-izobraževalnega sistema.

Med ključnimi projekti na ministrstvu za kmetijstvo je povečanje samooskrbe. Gorenakovo ministrstvo pa ima med drugimi prioritetami v načrtu pripravo in sprejetje podzakonskega akta, ki bo operacionaliziral določbe zakona o javnih zbiranjih za zaračunavanje stroškov policije pri varovanju različnih prireditev.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v prvih 100 dneh zmanjšalo število pripadnikov slovenske vojske na mednarodnih mirovnih misijah. Erjavčevo ministrstvo za zunanje zadeve pa si za največji dosežek šteje potrditev dobrososedskih odnosov. Z učinkovito gospodarsko diplomacijo želijo pomagati h gospodarski rasti v Sloveniji.

Deli s prijatelji