VROČINA

Prvi vročinski val je tu: najhujše bo v četrtek

Objavljeno 17. junij 2012 16.30 | Posodobljeno 17. junij 2012 16.30 | Piše: Aleksandar Lukić

Brane Gregorčič o letošnjem poletju: »Videti je, da bo vroče.«

Vroča nedelja je na koprsko plažo privabila mnogo ljudi

LJUBLJANA – Slovenijo je zajel prvi vročinski val, ki bo trajal predvidoma en teden, razkriva dežurni prognostik pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Začel se je v petek, temperature pa so se doslej povzpele do 34 stopinj. A bodo še višje. Živo srebro bo vrhunec doseglo predvidoma v četrtek, ko bo ponekod pokazalo na 36 stopinj Celzija. Kot je splošno znano, bodo najvišje temperature na obrobju Panonske nižine, deloma v Beli krajini, na Krškem polju in v Prekmurju, prizaneseno pa ne bo niti Ljubljanski kotlini.

Preberite več o vremenu.

Za danes in jutri meteorologi napovedujejo jasno vreme. Živo srebro bo pokazalo do 34 stopinj Celzija. Jutri bodo najnižje temperature od 10 do 18 stopinj, na Primorskem do 20, najvišje dnevne pa se bodo povzpele od 29 do 34 stopinj. Če nameravate v avstrijske Alpe, se pripravite na popoldanske nevihte. Meteorologi jih namreč ne izključujejo.

V torek do 35 stopinj

V torek in sredo bo sončno in zelo vroče. To pomeni, da bodo termometri pokazali do 35 stopinj Celzija, pravi dežurni prognostik. »Dežja za zdaj še ni videti. Prva fronta šele v petek. V četrtek pa bo najbolj vroč dan. Do 36 stopinj se bodo dvignile temperature,« nam pojasni. Tako v torek kot v sredo popoldne ali zvečer lahko v gorah nastane kakšna vročinska nevihta.

Jutra ne bodo več tako sveža

Sveža jutra se bodo kmalu otoplila. Jutranje temperature, ki so bile zdaj 12 ali 13 stopinj, bodo od jutri naprej že okoli 17 do 18 stopinj, v naslednjem tednu pa se bodo dvignile tudi na 20 stopinj Celzija. Gregorčič pravi, da smo še v rumenem območju, ko bomo prešli v oranžno, bodo začeli ljudi opozarjati, da vročina lahko povzroča težave in se je treba paziti. »To pomeni, da ne načrtujte kakšnih del na prostem čez dan,« nam pojasni.

V petek konec vročinskega vala

Vročinski val bo trajal en teden – Gregorčič meni, da do petka –, potem pa se pričakuje bolj spremenljivo vreme s temperaturami pod 30 stopinj. »To je prvi vročinski val, kako bo naprej, za zdaj ni zanesljivih napovedi. Videti pa je, da bo vroče,« nam je o pričakovanjih za letošnje poletje dejal dežurni prognostik Brane Gregorčič.

Deli s prijatelji