NA BRDU

Prvi vrh koalicije pod novo taktirko

Objavljeno 27. oktober 2014 12.39 | Posodobljeno 27. oktober 2014 12.39 | Piše: STA, T. L.

Vrh koalicije popoldne o proračunu in zakonskih spremembah.

Miro Cerar in Dejan Židan.

LJUBLJANA, BRDO PRI KRANJU – Danes se bo prvič sestal vrh koalicije, in sicer bodo na Brdu pri Kranju razpravljali o spremembah proračunov za leti 2014 in 2015 ter predvidenih zakonskih spremembah, so povedali v kabinetu predsednika vlade.

Koalicija bo razpravljala o rebalansu proračuna za leto 2014, v katerem naj bi uskladili postavke zaradi odstopanj od prvotnih načrtov. Največja razhajanja so zaradi izpada pričakovanega davka na nepremičnine in nakazil Kapitalske družbe v pokojninsko blagajno ter višjih odhodkov za obresti. Manko bodo delno pokrili z varčevalnimi ukrepi po ministrstvih, strukturni ukrepi za letos več niso mogoči.

Kot je v četrtek povedal finančni minister Dušan Mramor, bo končni izid rebalansa primanjkljaj v višini 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) brez enkratnih učinkov, ob upoštevanju enkratnih učinkov za dokapitalizacije bank pa 4,3 odstotka BDP. Vlada je postopke za sprejem rebalansa uradno začela v četrtek.

Večji zalogaj bo uskladitev proračuna za leto 2015 z zavezami glede doseganja javnofinančnega primanjkljaja. Ministri so se v četrtek dogovorili za ukrepe, ki naj bi zagotovili dodatnih 715 milijonov evrov, s čimer bi bil primanjkljaj 2,8 odstotka BDP.

Na odhodkovni strani je predvidenih za 607 milijona evrov prihranka, na prihodkovni dodatnih 108 milijonov evrov priliva. Podrobnosti na ministrstvih še ne razkrivajo, predvideni pa so med drugim ukrepi v javnem sektorju, kjer pogajanja še potekajo, pri javnem naročanju, financiranju občin, davkih, prispevkih za študentsko delo.

Premier Miro Cerar je po prvem posvetu o spremembah proračunov v začetku meseca napovedal, da bodo zakonske spremembe predvidoma sprejete do konca leta, rebalans proračuna za leto 2015 pa bo vlada predlagala predvidoma januarja ali februarja.
 

Deli s prijatelji