DOBRO ALI SLABO?

Prvi vojak se že prvi dan ne strinja z vrhovnim poveljnikom Pahorjem

Objavljeno 14. oktober 2014 11.40 | Posodobljeno 14. oktober 2014 13.07 | Piše: P. Pa.

Borut Pahor je dejal, da je aktivnost vojske dosegla najnižjo mogočo raven delovanja, Osterman pa se z njim ne strinja.

Dobran Božič je včeraj predal prapor Andreju Ostermanu.

LJUBLJANA – Že prvi dan, ko je Andrej Osterman od Dobrana Božiča prevzel vodenje generalštaba Slovenske vojske, se je znašel v navzkrižju z vrhovnim poveljnikom slovenske vojske in predsednikom države Borutom Pahorjem.

Različni mnenji

Medtem ko je Pahor pred meseci ob predstavitvi usposobljenosti Slovenske vojske dejal, da je aktivnost slovenske vojske dosegla najnižjo mogočo raven, je Osterman prepričan, da je napredek vojske, odkar smo člani Nata, izreden.


Do menjave v vrhu slovenske vojske je prišlo mimo predsednika republike Boruta Pahorja. Vrhovni poveljnik Slovenske vojske z menjavo ni bil seznanjen in je bil do te poteze obrambnega ministra Janka Vebra kritičen. To je, sodeč po sporočilu iz predsednikovega urada, povedal tudi svojemu nekdanjemu strankarskemu kolegu Vebru. Pahorjevi so namreč na dan menjave načelnika na vladi sporočili: »V včerajšnjem pogovoru z obrambnim ministrom Jankom Vebrom je predsednik republike Borut Pahor, tudi v vlogi vrhovnega poveljnika obrambnih sil, poudaril nevarnost prakse, da se ob zamenjavi ministra za obrambo zamenja tudi načelnik generalštaba. Po mnenju predsednika republike je to slabo celo v primeru, da gre za sporazumen dogovor. Predsednik republike Borut Pahor delo dosedanjega načelnika generalštaba Dobrana Božiča in sodelovanje z njim ocenjuje kot uspešno.  Za enako dobro sodelovanje si bo prizadeval tudi z novim načelnikom Andrejem Ostermanom.«
 
 

Slovenska vojska ima dotrajano večino vozil, v tujini je trenutno najmanj slovenskih vojakov, le 336, namesto 20 odstotkov obrambnega proračuna sta za vojsko namenjena le dva odstotka. V izredno slabem stanju sta tudi osnovna in zaščitna oprema slovenskih vojakov.

So naši vojaki varni?

Osterman vseeno vztraja, da je napredek vojske izreden. »V tem času smo pridobili vrsto mednarodnih izkušenj, uspešno smo se integrirali v sisteme, smo tudi nosilci mnogih mednarodnih vaj v tujini,« je izpostavil v včerajšnjih Odmevih.

Poudaril je, da je Slovenska vojska bojno ustrezno usposobljena, vendar je oprema, s katero razpolaga, dotrajana. »Moja skrb je, da poskušamo zagotavljati varnost teh vojakov, ki odhajajo na misije.« Pravi, da v okviru teh dveh odstotkov, ki jih prejmejo, nabavljajo opremo, kot so neprebojni jopiči, čelade in ostala oprema. Na vprašanje, ali so slovenski vojaki v Afganistanu enako opremljeni kot ameriški vojaki, pa je odgovoril: »Naši pripadniki, ki delujejo v Afganistanu, imajo podobno opremo kot ostali.«

Deli s prijatelji