GORNJA RADGONA

Prvi slovenski sejem pogrebnih dejavnosti

Objavljeno 05. april 2013 22.49 | Posodobljeno 05. april 2013 22.49 | Piše: STA, Mo. S.

Prireditelji so se lotili naloge, kako premagati nerazumevanje in doseči sprejemanje pogrebniške dejavnosti kot panoge in odnosa do smrti kot dela življenja.

Od leta 2013 bodo Portugalci 1. november preživljali v službi in ne na pokopališčih.

GORNJA RADGONA – Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni so odprli prvi slovenski sejem pogrebnih in pokopaliških dejavnosti Post Viva. Na njem se predstavlja 50 razstavljavcev iz sedmih držav, predstavniki obrtno-podjetniške in gospodarske zbornice pa so podpisali tudi kodeks pogrebne in pokopališke dejavnosti.

Kodeks sta podpisala Jožica Coif iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Robert Martinčič iz Gospodarske zbornice Slovenije. Z njim se zbornici obvezujeta, da bosta prispevali k sodelovanju pri razvoju funkcij in storitev pokopališč ter povezanih dejavnosti, saj je zakonodaja, ki ureja pogrebništvo, stara že več kot 30 let.

Priložnost za pogovor o čustvih

Slavnostni govornik ob odprtju sejma, podpredsednik Skupnosti občin Slovenije Leo Kremžar, je poudaril, da je sejem velik dogodek, saj so se prireditelji lotili velike in zahtevne naloge, kako premagati nerazumevanje in doseči sprejemanje pogrebniške dejavnosti kot panoge in odnosa do smrti kot dela življenja. Sejem bo tudi priložnost za odkrit pogovor o čustvih, povezanih z minevanjem, o čemer se do zdaj ni govorilo javno, je še dodal Kremžar.

Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca na sejmu ne želijo predstaviti samo podjetij, ustanov in opreme, pač pa se želijo dotakniti tudi konceptov odnosa do teh dejavnosti ter posvetiti vsebinam, ki so povezane z obredi in navadami ter s težavami, ki nastajajo pri urejanju in vzdrževanju pokopališč in pomnikov.

Deli s prijatelji