DRUGA POLITIČNA OPCIJA

Prvi nadzornik Darsa: Minister je dvakrat zahteval, naj zamenjam predsednika uprave

Objavljeno 27. avgust 2015 21.05 | Posodobljeno 27. avgust 2015 21.05 | Piše: STA, S. U.

Predsednik nadzornega sveta Darsa je menda že trikrat dobil eksplicitna navodila, da mora zamenjati predsednika uprave Matjaža Kneza.

LJUBLJANA – Predsednik nadzornega sveta Darsa Robert Ličen je, kot je dejal danes, že trikrat dobil eksplicitna navodila, da mora zamenjati predsednika uprave Matjaža Kneza, vendar pa tega, če za to ne bo imel zakonitih ali poslovnih razlogov, ne bo storil. Dvakrat ga je k temu po njegovih besedah osebno pozval prav infrastrukturni minister Peter Gašperšič.

»Če je predsednik uprave drugačne politične opcije, to ne sme in ne more biti razlog za njegovo zamenjavo,« je po današnji seji nadzornikov Družbe za avtoceste v RS (Dars) dejal Ličen. Po njegovem mnenju ima sicer vsak lastnik pravico, da brez obrazložitve menja nadzorni svet, ta pa nato upravo, vendar pa meni, da tako hitre menjave škodijo družbi.

Že ob lanski menjavi nadzornikov se je sicer špekuliralo, da bi temu lahko kmalu sledila še menjava uprave, ki jo vodi Knez, vendar do tega ni prišlo. Minister naj bi mu menjavo uprave naročil v začetku mandata, ko pa je Ličen dejal, da tega ne bo storil, se z ministrom po njegovih navedbah ni več videl.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je za STA zatrdil, da ni nikoli pozval predsednika nadzornega sveta Darsa Roberta Lična, da odstavi predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza. Prav tako ni nikoli izvajal kakšnih drugih pritiskov nanj, pravi minister. Kot je dejal Gašperšič, gre v teh navedbah Lična za popolne izmišljotine.

Ličen je dejal, da bi se tudi v primeru Knezove uprave marsikatera stvar lahko naredila bolje, vendar pa to zanj ni dovolj dober razlog za menjavo. Posamezne interesne sfere sicer »hočejo nastaviti svoje ljudi, predvsem zaradi poslov, ki so vezana na državna podjetja«. To opaža predvsem pri razpisu za elektronsko cestninjenje.

Nadzorniki so se sicer danes seznanili s sklepom, da se je rok na razpisu za elektronsko cestninjenje podaljšal za skoraj en mesec, da bi preprečili morebitne kršitve zakona o javnih naročilih.

Ličen je na novinarski konferenci poudaril, da ne brani nobenega člana uprave osebno, brani pa institucijo uprave. »Lanski dobiček je bil rekorden, revizija poslovanja je bila prvič v zgodovini Darsa brez zadržkov. Bile so manjše nepravilnosti, nikakor pa ne moremo govoriti o kršitvah zakona,« je poudaril prvi nadzornik Darsa.

Dars za najemnino nameni več kot 700.000 evrov letno

Nadzorniki so danes govorili tudi o prihajajoči skupščini. Slovenski državni holding (SDH) je že nekajkrat spremenil datum skupščine, kar kot edini lastnik sicer lahko stori, vendar pa zakon določa, da mora skupščina o uporabi bilančnega dobička odločati do konca avgusta. SDH je zaprosil, da bi skupščino izvedli septembra, vendar pa so nadzorniki danes vztrajali, da se ta izvede do konca meseca, tako da naj bi potekala v ponedeljek popoldne.

Spregovoril je tudi o namigih, da naj bi ga SDH na skupščini nameraval zamenjati, saj nasprotuje menjavi uprave. »Ne bom rekel, da to prihaja iz SDH, saj prihaja iz drugih institucij,« je dejal o morebitnih vzrokih za menjavo. Ličen verjame, da se oba člana uprave SDH, Matej Pirc in Matej Runjak, sicer trudita, da bi zmanjšala vpliv politike na kadrovanje.

V medijih je bilo veliko napisanega tudi o reviziji posla nabave soli, vendar pa je po mnenju prvega nadzornika do težav pri tem prišlo predvsem zaradi zakona o javnih naročilih in izigravanja zakona od naročnikov. Revizija prenove poslovnega objekta v Celju še ni končana, pričakujejo pa jo do konca leta.

Spregovoril je tudi o morebitni menjavi poslovne stavbe Darsa v Ljubljani. Selitev bi bila po njegovem mnenju upravičena, saj se mu ne zdi normalno, da Dars za najemnino nameni več kot 700.000 evrov letno, če lahko za 10-kratnik te cene kupi lastno nepremično.

Ličen je sicer ocenil, da je bila današnja seja nadzornikov kljub morda drugačnim pričakovanjem ena mirnejših doslej. Nadzorniki so se seznanili z informacijo o poslovanju, in sicer je Dars v prvem polletju ustvaril 29 milijonov evrov dobička, medtem ko je ta v lanskem prvem polletju nekoliko višji. »Dars ima približno za 2,6 milijarde dolga, s tem dobičkom pa financira kredite,« je pojasnil.

Deli s prijatelji