VAREN PRED MEDVEDI

Prvi kompostnik, ki je 
za medveda nedostopen

Objavljeno 26. oktober 2016 12.30 | Posodobljeno 26. oktober 2016 12.30 | Piše: Simona Fajfar

Družina Puželj iz vasi Lipovšica v občini Sodražica je ena prvih v Sloveniji, ki ima medovarni kompostnik. Živijo tik pod gozdnim robom, tako da medvedje pri njih niso neobičajni obiskovalci.

Medvedje so tam, kjer je hrana. Foto Marko Masterl

»Medvedje prihajajo predvsem spomladi,« pravi Majda Puželj iz Lipovšice, ki je zadovoljna, da so plastični kompostnik zamenjali z lepšim, lesenim, ki je obenem varen tudi pred tem, da bi po njem stikali medvedje. Na vrhu ima mehanizem za zapiranje, ki ljudem omogoča, da ga preprosto odprejo in vanj stresejo organske odpadke iz gospodinjstva, kosmatincem pa onemogoča, da bi ga odprli in prišli do hrane.

Vrača se po hrano

»Medvedje so visokointeligentna vrsta, ki si zapomni, kje je hrana, in se tja tudi vrača,« razloži dr. Klemen Jerina. Raziskave, pri katerih so raziskovalci od leta 1994 s telemetričnimi ovratnicami sledili gibanju medvedov, to potrjujejo, medvedje se vračajo k smetnjakom, kompostnikom, tudi k odvrženim ostankom iz klavnic. »Telemetrija je pokazala, da niti en medved ni stalno le v gozdu, ampak pride med iskanjem hrane iz gozda,« pravi Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije. Medvedje med iskanjem hrane prehodijo ogromne razdalje, a so oportunisti, razloži sogovornik: »Jedo tisto, kar najdejo. Problem pa nastane, če je hrana v bližini človekovih naselij.«

Konflikti med ljudmi in medvedi so v teh primerih neizbežni. V povprečju jih je v Sloveniji od 150 do 200, vendar se številke od leta do leta razlikujejo. Letos, na primer, je konfliktov manj, saj je zaradi obroda v gozdu hrane za medvede v izobilju.

Tja, kjer ni hrane, se medved ne bo vračal oziroma bo tam manj prisoten. Zato so strokovnjaki v sklopu petletnega projekta Life Dinalp Bear, v katerem poleg Slovenije sodelujejo tudi Hrvaška, Avstrija in Italija in je vreden šest milijonov evrov – slabi štirje milijoni so namenjeni za slovenski del projekta, naredili 200 medovarnih kompostnikov in smetnjakov. Razdelili jih bodo prebivalcem območja, kjer je največ konfliktov z medvedi, to je na območju od občine Pivka prek Iga do Kočevja in Kostela. »Območje, kjer z našim projektom rešujemo konflikte z medvedi, smo določili tam, kjer je medved in kjer so večje zgostitve prebivalstva,« pravi Rok Černe.

Ukrepi v pravo smer

Povezali so se z 12 občinami, ki sodelujejo v projektu, le Občina Velike Lašče je zavrnila sodelovanje. Na vročih točkah, torej tam, kjer se v naseljih pojavljajo medvedi, bodo razdelili 100 medovarnih kompostnikov in 100 medovarnih smetnjakov. Začeli so v občini Sodražica, nadaljevali bodo v občini Kostel, na območju Loške doline in na dveh območjih južno od Ljubljane, v vasi Rakitna in v južnem predelu občine Ig.

Kompostnike in smetnjake je iz lesa in kovine oblikoval upokojeni profesor arhitekture in priznani oblikovalec Janez Suhadolc. Za plastične smetnjake pa so oblikovali kovinski mehanizem, ki se ga namesti na smetnjak in medvedom preprečuje, da bi ga odprli. »Medved zelo hitro oceni, ali se izplača potruditi ali ne, da bi prišel do hrane,« pravi Klemen Jerina, ki dodaja, da je to pokazalo tudi testiranje medovarnega kompostnika v snežniških gozdovih. Medvedje so ga, ker se ga ni dalo prevrniti in ne odpreti, kmalu pustili pri miru …

»Medovarni kompostniki in smetnjaki so lahko zelo pomembni pri reševanju konfliktov med ljudmi in medvedi,« pravi Klemen Jerina. Strinja se tudi sodraški podžupan Andrej Pogorelc, ki sicer ocenjuje, da je zadnja leta konfliktov manj: »Včasih se je dogajalo, da je medved hodil po vasi in iskal hrano ter ob tem prevračal smetnjake. A za to so bili delno krivi tudi prebivalci.« Z znanjem, kako medvedov ne privabljati v bližino naselij, pa je življenje prebivalcev tu lažje. Razmere se izboljšujejo, pravi podžupan: »S tovrstnimi ukrepi je videti, da gre politika v pravo smer. Tako upam na najboljše tako za živali kot za ljudi.«

V sklopu projekta Life Dinalp Bear, ki ima za cilj zmanjševanje vseh vrst konfliktov med medvedi in ljudmi, bodo v naslednjih mesecih prebivalcem omenjenih območij razdelili 200 kompostnikov in smetnjakov. Tisti, ki jih ne bodo dobili, pa si jih bodo lahko kupili. Okvirna cena za kompostnik, ki je iz obstojnega hrasta, bo okoli 200 evrov. »To je za posamezno družino veliko,« ocenjuje Pogorelec. Zato v tej lokalni skupnosti že razmišljajo, ali bi bilo pri nakupu medovarnih kompostnikov in smetnjakov smiselno vključiti tudi državo.

 Letos je hrane dovolj

V povprečju je v Sloveniji od 150 do 200 konfliktov z medvedi, vendar se številke od leta do leta razlikujejo. Letos, na primer, je konfliktov manj, saj imajo medvedje zaradi obroda v gozdu hrane v izobilju.

 

Deli s prijatelji