DOHODNINA 2013

Prvi izračuni dohodnine na pošto že v ponedeljek

Objavljeno 27. marec 2014 20.38 | Posodobljeno 27. marec 2014 20.39 | Piše: S. U.

Prvi zavezanci jih bodo po pošti na dom prejeli takoj v začetku aprila, preostali pa v prvih dneh junija.

LJUBLJANA – Na Davčni upravi RS (Durs) se že pripravljajo na začetek pošiljanja informativnih izračunov dohodnine za leto 2013. Prvi zavezanci jih bodo po pošti na dom prejeli takoj v začetku aprila, preostali pa v prvih dneh junija.

Zavezancev za dohodnino je vsako leto približno milijon. Na Dursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od oddajanja premoženja v najem, opravljanja dejavnosti oziroma katastrskega dohodka. V drugem svežnju pa so po navadi izračuni za zavezance, pri katerih je odmera nekoliko bolj zahtevna oziroma zanje še nimajo vseh potrebnih podatkov.

Letos bodo prvi paket izračunov odposlali v ponedeljek, 31. marca.

Pritožba najpozneje do 30. aprila

Letos bodo prvi paket izračunov odposlali v ponedeljek, 31. marca. Nanje se bo mogoče pritožiti najpozneje do 30. aprila. Če se bodo zavezanci z izračunom strinjali, bodo morali morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 30. maja, preveč plačano dohodnino pa jim bodo vrnili na bančne račune 28. maja.

Zadnji delovni dan maja bo sledil drugi paket izračunov. Za te zavezance se bo rok za ugovor iztekel 30. junija, medtem ko je datum vračila dohodnine določen 25. julija, zadnji rok za doplačilo pa 30. julija.

Durs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.

Izračuna pa ne bodo prejeli zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija.

Deli s prijatelji