KVIZ

Prvi genij Anglije je Slovenec Filip

Objavljeno 24. februar 2014 11.37 | Posodobljeno 23. februar 2014 20.34 | Piše: A. J.

V priljubljenem britanskem kvizu blesti 22-letni Slovenec Filip Drnovšek Zorko.

Oče, pokojni publicist Marko Zorko, bi bil na sina gotovo ponosen. Foto: Tomi Lombar/Delo

LJUBLJANA – Medtem ko smo Slovenci v zadnjih dneh spremljali predvsem spektakularne dosežke naših športnikov v Sočiju, je Britance – bolj kot olimpijske igre – vsak ponedeljek zvečer pred televizijske zaslone privabilo drugačne vrste tekmovanje.

Izziv univerz, v izvirniku University Challenge, v katerem se med seboj pomerijo najbistrejši študenti v deželi, je zelo odmeven televizijski šov na Otoku.

Študent naravoslovja

V letošnji, že 43. sezoni je gledalce z znanjem osupnila četverica študentov s prestižne univerze v Cambridgeu, skupina Trinity Cambridge, ki jo sestavljajo študent ekonomije Matthew Ridley, študent matematike Richard Freeland, študent klasičnih študij Ralph Morley in – 22-letni Slovenec, študent naravoslovja Filip Drnovšek Zorko!

Dolgolasec z modnimi očali z debelimi črnimi okvirji, edini v skupini, ki namesto srajce in puloverja z V-izrezom nosi preprosto bombažno majico s potiskom, namreč kot iz rokava stresa odgovore na vprašanja. Odgovore, kot je denimo ta, kaj je skupnega naslovoma del Stephena Kinga in Jevgenija Ivanoviča Zamjatina? »Osebni zaimek!« je Drnovšek Zorko povedal po krajšem premisleku. In prav to je bil eden od ključnih, po zaslugi katerih je njegova ekipa kot za šalo opravila z večno tekmico, univerzo iz Oxforda. Rezultat? Zmaga in rekordno število točk v prvem krogu tekmovanja! Zavidljivih 300 točk za Trinity Cambridge proti komaj 150 za tekmece!

Streljal kot iz topa

Še bolj osupljiva je bila nepremagljiva četverica v četrfinalu, ki je bil na televizijski postaji BBC v ponedeljek, 10. februarja: četverici je v veliko navdušenje navijačev Cambridgea uspelo kot za šalo zmleti v prah tekmece s fakultete za orientalske in afriške študije SOAS. »Mediteranska prestolnica, anagram latinskega velelnika?« »Atene!« Ali pa: »Car, ki je leta 1698 živel v Londonu v hiši Johna Evelyna? Peter Veliki!« »Največji luni v našem osončju?« Filip Drnovšek Zorko je odgovore v četrtfinalu streljal kot iz topa. Z 280 točkami, kolikor so si jih priigrali geniji s Cambridgea, jim je nato uspel celo veliki met – uvrstitev v finale.

Sin Helene in Marka

Če se vam priimka mladega genija iz naših krajev zdita znana, se ne motite. Filip Drnovšek Zorko izhaja iz uglednih družin Drnovšek in Zorko. Njegov stric je pokojni slovenski predsednik vlade in republike Janez Drnovšek (od njegove smrti je ravno včeraj minilo šest let), njegova mama je veleposlanica RS na Japonskem Helena Drnovšek Zorko, sestra pokojnega Janeza. Oče nadvse bistrega Filipa je sloviti, prav tako pokojni publicist Marko Zorko.

Skrival svoje znanje

Česar Filip ni dobil z geni, mu je pozneje prineslo razgibano, pravzaprav nenavadno življenje: s starejšo sestro Špelo Drnovšek Zorko sta zaradi mamine diplomatske službe velik del otroštva preživela v tujini, vsaka štiri leta (kolikor traja mandat veleposlanikov) drugje. Zanimiv, a tudi naporen življenjski slog. »Diplomatsko življenje je zelo naporno in zahtevno. Vsaka selitev pomeni izkoreninjenje celotne družine, menjavo šol … Treba je zapreti eno življenje doma, odpreti novo in ga po nekaj letih spet zapreti ter se prestaviti drugam. Ni preprosto niti logistično, še manj pa emocionalno. To čutijo predvsem naši otroci, ki jih izpostavljamo tem situacijam. Mnogokrat v glavnem nimajo možnosti izbire. Naučijo se, da prijateljstva trajajo samo štiri leta, da šole trajajo štiri leta, da se lahko vse, česar so se naučili, popolnoma obrne, da se lahko obračajo tudi vrednote, v navezovanju stikov postanejo bolj previdni. Pripeti se, da izgubijo motivacijo, da bi se na novo zrasli z okoljem, in to zato, ker vedo, da bodo morali spet oditi. Ko se vrnejo v domovino, je treba začeti znova,« je pred leti za našo prilogo Ona povedala njegova mati. Svetovljansko življenje se je nadaljevalo tudi doma: po prihodu z Irskega se je Filip vključil v mednarodni osnovnošolski program. »Seveda smo ga idealistično vpisali v šolo v sosednji vasi. Sicer so bili zelo dobronamerni, a sin se je čutil drugačnega, začel je skrivati svoje znanje, izkušnje in mislim, da to ni bilo spodbudno. Zato smo prosili mednarodno šolo, da ga sprejme. Mislim, da slovenski šolarji potrebujejo veliko povezav s šolami iz drugih držav,« je pred leti razkrila veleposlanica Drnovšek Zorkova.

Nič čudnega torej, da je Filip odrasel v mladega genija, ki trenutno blesti na britanskem univerzitetnem izzivu. Z odlično angleščino in razgledanostjo je očaral številne britanske televizijske gledalce, navdušenja v glasu, ko govori o njem, pa ne more skriti niti voditelj Jeremy Paxman. Držimo pesti, da se bo po televizijskem izzivu, ki se bo končal v prihodnjih tednih, in pozneje po opravljenem študiju naravoslovja, odločil živeti v domovini, iz katere najbolj brihtne glavice trenutno trumoma bežijo.

Deli s prijatelji