ŽALOST

Prvega psa zastrupili, Runa in Pika ukradli?

Objavljeno 04. april 2016 22.55 | Posodobljeno 04. april 2016 22.57 | Piše: Oste Bakal

Družina Prelog iz okolice Moškanjcev pogreša 11-mesečna ovčarja. Bojijo se, da so ju zvabili v avto in da ju bodo uporabili za pasje boje.

Družina Prelog si želi, da bi se 11-mesečna ovčarja le vrnila domov. Foto: Oste Bakal

GORIŠNICA – Letošnji velikonočni prazniki so bili za člane družine Prelog iz Zagojičev 30 v občini Gorišnica eni izmed najbolj žalostnih. Oče Alojz, mama Zinka ter sinova Mirko in Marko, ki živijo na velikem kmetijskem gospodarstvu tik ob cesti, ki regionalko med Ptujem in Ormožem povezuje z Borlom in Zavrčem, žalujejo za svojima hišnima ljubljenčkoma, pasjima prijateljema Runom in Pikom. Mlada 11-mesečna ovčarja sta neznano kam izginila že 22. marca. In čeprav sta se tudi prej občasno izgubila, sta vedno prišla domov, bodisi sama ali pa tako, da je domače kdo poklical ter jih opozoril nanju. V vasici, kjer na 100 hektarjih živi nekaj manj kot 200 ljudi, je prav družina Prelog ena najbolj znanih, saj imajo dva piščančja obrata – farmi, kjer vzrejajo na tisoče piščancev. Gre za cenjeno in spoštovano družino, ki je kužkoma na ovratnici dala posebna obeska z imenom ter telefonsko številko lastnika.

Prelogovi se strinjajo, da so kužkoma dali nekoliko preveč svobode, a kljub temu ne morejo dojeti, da sta kar tako in brez razloga hkrati izginila oba. Bila sta prisrčna, vesela in igriva, rada pa sta skočila tudi v avtomobil, tako da obstaja velika verjetnost, da ju je kdo preprosto ukradel. Domači so najbolj bojijo, da bi ju kdo ugrabil za šolanje za pasje boje. Lahko ju je kdo že odpeljal v katero izmed sosednjih držav, kjer se s kužki menda marsikaj dogaja. Po njunem izginotju so Prelogovi postorili veliko, da bi ju našli, saj so Runa in Pika vsi družinski člani zelo vzljubili. »Nemudoma smo obvestili policijo, veterinarje, društvo za zaščito živali, lovce, okoliška zavetišča ipd. Ob tem smo posebni letak s fotografijama obeh kužkov ter posebnim besedilom izobesili na oglasnih deskah po okolici. Psa sta cepljena, kastrirana in čipirana, tako da bi ju vsaka uradna oseba lahko prepoznala tudi po čipu,« nam je razlagal Mirko Prelog, ki je s svojo Anito tudi izbral kužka.

Doma imata velik poligon

»Nekoč smo imeli lepega psa, ki ga je, kot smo pozneje ugotovili, nekdo zastrupil in je poginil. In ker nismo mogli biti brez kužkov, sva z Anito šla kupit novega, in kupili smo dva. Ona si je izbrala Pika, jaz pa Runa. Vsi smo ju vzljubili in sta postala prava družinska člana. Uredili smo jima velik poligon na kakšnih 80 arih, ob tem sta imela tudi nekaj svobode, da sta tekala od ene do druge farme, najraje pa sta se z očetom peljala v avtomobilu. Vse sta se naučila in sta bila zelo ubogljiva. Ker sta bila mlada in igriva, sta pogosto odšla od doma, a ko smo ju kastrirali, sta se umirila in je bilo lažje. Zato nam je še bolj žal, da ju ni nazaj. Nikakor ne moremo verjeti, da bi se jima kaj zgodilo v okolici, saj bi težko oba hkrati denimo poginila ali bila povožena,« žalostno razlaga Mirko.

Oče Alojz Prelog, ki je kužka naučil vseh vragolij, je prav tako izjemno žalosten. Pravi, da mogoče niti ne bodo našli ljubljenčkov. Zato pa opozarja vse lastnike domačih živali, naj bolj pazijo nanje. »Nikogar ne obdolžujemo, da bi našima lepotcema kaj storil, nikomur pa ne bi privoščili, da se mu zgodi to, kar se je nam. Še posebno hudo bi nam bilo, če bi ju uporabili za pasje boje,« povesta oče in sin, Alojz in Mirko Prelog, ki sta v imenu dveh kužkov spisala tudi posebni letak, ki ga lahko zasledimo obešenega po okolici Zagojičev ter tudi na društvenih omrežjih: »Midva sva mlada prijazna ovčarja, živahnost življenja v okolici nama odgovarja, Runo in Piko sva se izgubila, na vratu na obesku imava naslov z imeni, od kod vsa pobegnila, mogoče pa sva tudi neodgovorno k tujcu v avto vstopila. Sedaj nama žal je, zato domov bi se rada vrnila, da bova pridna in srečna, sva obljubila, samo da bi lahko po domačem dvorišču spet se podila. Zato naju ujemite – usmerite, do bližnjega vsaj azila. Res, kakšno srno nehote sva splašila, in če mogoče sva tudi kroglo staknila, potem pa res več domov se ne bova vrnila...« 

Deli s prijatelji