USTRELJENA

Prva žrtev je bila grofica Lucy

Objavljeno 14. januar 2014 22.15 | Posodobljeno 14. januar 2014 22.15 | Piše: STA

Njen mož, višji častnik, je odlikoval vojaka, ki jo je ubil.

V vasi Srpenica na kraju, kjer so ubili grofico, še danes stoji kamniti križ, na katerem piše: Zur erinnerung an Luzy Graffin Christalnigg (V spomin grofici Lucy Christalnigg).

Grofica Lucy Christalnigg je bila prva civilna smrtna žrtev vojskovanja v Soški dolini in na Slovenskem. Trinajst dni po začetku prve svetovne vojne, 10. avgusta 1914, sta jo na Brezovem pred Srpenico v dolini Soče ustrelila domačina iz Trnovega ob Soči.

Kot v knjigi Soška fronta navaja Petra Svoljšak, se je grofica iz Gorice z avtomobilom sama peljala v Celovec po blago za Rdeči križ, katerega članica je bila. Na Brezovem naj bi jo domačina iz Trnovega, ki sta stražila na cestni zapori, pozvala, naj se ustavi. Ukaza ni ubogala, saj je bila prepričana, da je srpeniška postojanka pravočasno prejela njeno brzojavko, s katero je zaprosila za prosto pot.

Vojaka sta streljala vanjo in jo zadela v glavo, njen avto pa je treščil v zid. Primer naj bi obravnavalo vojaško sodišče, vojaka pa naj bi bila za pogumno dejanje in dobro opravljeno dolžnost celo pohvaljena. Slabo leto po njeni smrti so se začele bitke na soški fronti. Po drugih navedbah naj bi jo ustrelil domačin, ko se je peljala iz Celovca v Gorico z informacijo, da je prepoved gibanja v dolini reke Soče preklicana. Orožniki, ki so tam stražili, obvestila še niso dobili, zato je eden od njih, domačin, grofico, ker se ni ustavila za rutinski pregled, ustrelil. Višji oficir in grofičin mož Oskar Christalnigg je vojaka, v nasprotju z njegovimi pričakovanji, nagradil s petimi srebrnimi kronami, ker je vestno in neustrašno izpolnjeval ukaze.
 

Deli s prijatelji