EKOLOŠKO OZAVEŠČENI

Prva zelena zastava v ponos najmlajšim

Objavljeno 06. oktober 2012 16.26 | Posodobljeno 06. oktober 2012 16.27 | Piše: Boštjan Fon

Radovljiški vrtci so se razveselili ekološke zastave.

Otroci so si pripravili slovesnost (foto: Boštjan Fon).

RADOVLJICA – Dve leti bo, odkar se je Vrtec Radovljica vključil v program Ekošola kot način življenja, in tako so zaposleni v enotah vrtcev skupaj z najmlajšimi, ki so jim zaupani v varstvo, razvijali odgovorno ravnanje z okoljem in naravo ter gradili vrednote za odgovoren način bivanja na planetu. »Poudarek je bil in je na načrtnem okoljskem ozaveščanju in izobraževanju: skupaj z otroki dajemo pozitiven zgled ekološkega vedenja v sodelovanju s starši, razvijamo pozitivne medsebojne odnose, skrbimo za urejenost notranjih prostorov in igrišč, z gibanjem utrjujemo in krepimo svoje zdravje, urejamo ekološke kotičke, pripravili smo listino Ekopravila v našem vrtcu,« so nam opisali projekt v radovljiških vrtcih in predstavili različne dejavnosti, ki jih izvajajo, od papirnih in čistilnih akcij, ločevanja odpadkov, zbiranja pločevink, kartuš, gibajo se za zdravje, šli so na izleti na Sončno pot na Brezje, spoznavajo življenje čebel, opazujejo drevesa skozi vse leto, berejo ekoslikanice in pravljice in podobno, v tem okviru pa je tudi želja za odkupovanje ekološko pridelane hrane, o čemer se že dogovarjajo z okoliškimi kmeti.

Skrb za okoljsko ozaveščanje

Vsaka enota vrtca sodeluje s svojim posebnim tematskim sklopom, ki je vezan na problemske vsebine iz ožjega lokalnega okolja pod vodstvom ekokoordinatork Marjete Bitenc, Andreje Dolenc, Lidije Fister, Doroteje Škriba, Zvezdane Peternel Amon, Metke Čebavs, Anje Papler, Andreje Peternel in Darinke Pesjak, s pomočjo Simone Skumavec, članice programskega odbora in organizatorke prehrane in zdravstveno-higienskega režima, ter Tatjane Koželj, ekokoordinatorke celotnega Vzgojno-varstvnega zavoda Radovljica. Projekt okoljske dejavnosti je usmerjal programski odbor ekovrtca z ravnateljico Ireno Kotnik na čelu, hišnikom Andrejem Francom, predstavnico sveta staršev Andrejo Mrak, kot predstavnik lokalne skupnosti je bil župan Ciril Globočnik in predstavnik okoljske organizacije Drago Finžgar.

»Pridobitev zelene zastave pomeni potrditev naših prizadevanj in dosežkov z vključitvijo otrok in širše lokalne skupnosti v skrbi za okoljsko ozaveščanje. Z njo pa bomo tudi v prihodnje uradno izkazovali svojo vključenost v mednarodno priznani in uveljavljeni program Ekošole, ki deluje že v 58 državah po vsem svetu,« je dodala Tatjana Koželj, svetovalna delavka. Prvo zastavo, ki bo plapolala na vseh enotah radovljiškega vrtca, so s prisrčno slovesnostjo dvignili pred poslopjem vrtca v Lescah, tam pa smo izvedeli, da je za pridobitev take zastave treba narediti sedem korakov do cilja. Enota vrtca Lesce je v lanskem letu sodelovala tudi na BMW Ekokonferenci na letališču v Lescah in na Ekoregati na Bledu, kjer so bili nagrajeni z varčevalno toplotno napravo.

Kaj je zelena zastava?

Zelena zastava je mednarodno prepoznavni in uveljavljeni znak za okoljsko in v trajnostni razvoj usmerjeno vzgojo in izobraževanje programa Ekošola. Pridobijo ga lahko vrtci, osnovne in srednje šole, dijaški domovi ter centri šolskih in obšolskih dejavnosti, ki so vključeni v program Ekošola in izvajajo aktivnosti v osmih tematskih sklopih po mednarodno primerljivem načinu dela, t. i. metodologiji sedmih korakov. Zaradi tega velja zelena zastava za enega najbolj uglednih okoljskih znakov. Mednarodni program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE International in je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje, ki se ga v Sloveniji izvaja že šestnajsto leto. V globalnem pogledu je v program po vsem svetu v 58 državah vključenih več kot 11 milijonov otrok, več kot 600.000 vzgojiteljev in učiteljev v več kot 39.000 vrtcih ter šolah. Pri nas je v program Ekošola vključenih 626 ustanov iz vse Slovenije. V šolskem letu 2011/12 je v aktivnostih sodelovalo 138.600 otrok, učencev in dijakov ter 15.850 mentorjev. Zelene zastave je letos prvič prejelo 53 ustanov, skupaj pa je program uspešno končalo kar 560 ustanov.

Deli s prijatelji