NA VLAK

Prva večja skupina beguncev prispela v Ljubljano

Objavljeno 20. september 2015 15.19 | Posodobljeno 20. september 2015 15.43 | Piše: STA, A. L.

Med njimi je bilo veliko družin z majhnimi otroki.

Vlak z begunci iz Celja se je na poti v Avstrijo ustavil na mariborski železniški postaji, kjer so jih pričakali člani humanitarnih organizacij.

LJUBLJANA – Na ljubljansko železniško postajo je okrog poldneva prispel v vlak iz smeri Logatca, na katerem je bilo več kot sto beguncev. Gre za prebežnike, ki so prenočili v namestitvenem centru v Logatcu, zjutraj pa so se odpravili na železniško postajo. V Ljubljani jih je velika večina nadaljevala pot v vlakom proti Mariboru, od koder želijo v Avstrijo.

Manjša skupina približno desetih prebežnikov je počakala na direktni vlak proti Avstriji. Na železniški postaji sta za red skrbela dva policista, prebežnike pa so usmerjali tudi nekateri varnostniki. Med begunci je bilo veliko družin z majhnimi otroki. Prihajajo pretežno iz Sirije, Afganistana, Iraka in Irana.

Varnostno osebje na železniški postaji je povedalo, da naj bi v Ljubljano prispeli še drugi vlaki s prebežniki, a še ni jasno, od kod.

Na Obrežju in v Rigoncah na vstop v Slovenijo čaka po 400 migrantov

Sprejemni center Brežice so zjutraj sprva izpraznili, saj so prebežnike prepeljali v nastanitvene centre drugod po državi. A se zdaj ponovno polni in v njem naj bi bilo po ocenah Alenke Drenik iz PU Novo mesto do okoli 200 beguncev in migrantov, število pa narašča.

Prebežnike, prednost imajo družine z otroki, v center vozijo z Obrežja, kjer po zadnjih podatkih na vstop v državo čaka okoli 400 ljudi. Drenikova je opozorila, da se te številke nenehno spreminjajo, še posebej v Rigoncah beležijo prihode vedno novih migrantov. Dodala je, ko bodo poskrbeli za stanje na Obrežju, bodo začeli prebežnike v sprejemni center Brežice voziti tudi iz Rigonc, kjer je trenutno prav tako okoli 400 ljudi.

Drenikova je zanikala, da bi zaprli mejni prehod v Rigoncah, a je dodala, da prehod enostavno ni mogoč zaradi množice migrantov.

Deli s prijatelji