NA BRNIKU

Prva skupina beguncev v Sloveniji

Objavljeno 12. maj 2016 12.52 | Posodobljeno 12. maj 2016 12.52 | Piše: STA, A. L.

Gre za 28 beguncev iz Sirije in Iraka, ki so v Slovenijo prispeli iz Grčije.

Očitno se tudi Slovenci zavzemajo za zaostritev azilne politike.

LJUBLJANA – Prva skupina beguncev v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU je danes prispela v Slovenijo. Trenutno so v postopku na brniškem letališču, pozneje pa jih bodo odpeljali v azilni dom na ljubljanskem Viču, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Gre za 28 beguncev iz Sirije in Iraka, ki so v Slovenijo prispeli iz Grčije. V državo so prišli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji, zaradi česar bodo postopke v Sloveniji izvedli relativno hitro. Vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca. Najprej bodo nameščeni v azilnem domu ali eni od njegovih izpostav. Po pridobitvi statusa pa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru.

K nam 567 beguncev

Premestitev beguncev je sicer mehanizem solidarnosti znotraj EU. V skladu z vladnim načrtom bo letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije premeščenih 567 beguncev, prihode pa so razdelili na manjše skupine. Prva skupina, ki je prispela danes, naj bi bila po prvotnem načrtu v državo premeščena že aprila, a so se postopki zavlekli. Prav tako naj bi že aprila iz Italije prispelo 10 Eritrejcev, a iz te države še niso prejeli odgovora, kdaj naj bi jih napotili v Slovenijo.

Poleg 567 beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni v okviru zavez EU, se bo v državo trajno preselilo še 20 ljudi iz držav zunaj unije, ki imajo v tretji državi že priznan status. Ti bodo po prihodu v Slovenijo takoj začeli program integracije, ni pa še znano, kdaj bodo premeščeni.

Deli s prijatelji