DOKUMENT

Prva poslanska plača: koliko Brglezu, Janši, Möderndorferju in drugim

Objavljeno 07. september 2014 12.15 | Posodobljeno 06. september 2014 19.19 | Piše: T. L.

Julija izvoljeni poslanci so v petek dobili prvo plačo. Bruto zneski? Od 1000 do 5500 evrov. Posamezne zneske preverite v tabeli.

Fotografija je arhivska.

LJUBLJANA – Za julija izvoljene poslance in poslanke je bil petek vesel dan: prejeli so namreč prve plače in iz državnega zbora (DZ) so nam posredovali bruto zneske, ki so jih prejeli na svoje račune. Iz DZ so sporočili, da je bila 1. seja DZ, na kateri so bili potrjeni mandati novih poslank in poslancev, 1. avgusta letos. 

Zneski so za večino kar lepi, največ pa si je kot predsednik DZ prislužil Milan Brglez, ki je prejel dobrih 5500 evrov bruto.

Plače poslancev preverite v poimenskem seznamu. image

Preverite še, kakšna so nadomestila za tiste poslance, ki jim je prenehala funkcija.image

Uršula Zore Tavčar, Brglezova desna roka, ki je delovno razmerje sklenila 25. avgusta, je prejela dobrega tisočaka. V povprečju poslanci zaslužijo dobrih 3500 evrov bruto, so pa med njimi tudi izjeme: denimo Jože Tanko iz SDS s 5100 evri, Franc Jurša iz Desusa s 4800 evri, Lazslo Göncz s 4700 evri, Jani Möderndorfer z dobrimi 4600 evri, medtem ko si je prvak SDS Janez Janša, ki v DZ prihaja iz zapora na Dobu, prislužil dobrih 3800 evrov.

Iz DZ so posredovali tudi seznam 31 poslancev in poslank, ki jim je bila priznana pravica do nadomestila, ter podatek o tem, kako dolgo so upravičeni do njegovega prejemanja. 

Deli s prijatelji