KOPER

Prva pomoč ima streho, sobe še ne

Objavljeno 02. februar 2012 08.31 | Posodobljeno 02. februar 2012 08.31 | Piše: Iztok Umer

Obalna prehospitalna enota se s 1. marcem seli nazaj v izolsko bolnišnico.

Na črno zgrajena baraka, kjer je PHE delovala dolga leta (foto: Iztok Umer).

KOPER – Preselitev prehospitalne enote (PHE) iz črne gradnje ob izolski splošni bolnišnici v Zdravstveni dom Koper je takoj sprožila vrsto vprašanj, predvsem ali je bila ta poteza potrebna ali gre za zamere oziroma tiho vojno med direktorji treh obalnih zdravstvenih domov, javnost pa je zaskrbelo, ali je PHE še vedno tako učinkovita, kot je bila pred preselitvijo, še posebno ker je bila enota zaradi servisa intervencijskega vozila brez rešilca.

V tem kratkem času naj preselitev ne bi bistveno vplivala na učinkovitost PHE, s 1. marcem naj bi po dogovoru med koprskim, izolskim in piranskim zdravstvenim domom in ministrstvom za zdravstvo streho nad glavo znova dobila v ustreznih prostorih izolske bolnišnice, kamor tudi spada. V zraku je še vedno precej negotovosti, saj niso vsi prepričani, da odgovorni pogajalci niso držali fige v žepu. V osrednjem poslopju izolske bolnišnice namreč še niso začeli del za ureditev prostorov za PHE, natančno naj ne bi bila izdelana niti organizacijska shema delovanja te enote ob preselitvi v bolnišnico, najbolj poučeni pa pravijo, da je v ozadju denar, ki ga za to enoto namenja ministrstvo za zdravje in ga po dozdajšnji ureditvi dobiva le Zdravstveni dom Koper.

Odzivni čas skorajda enak

»Lahko zatrdim, da bolniki, ki so iskali pomoč PHE, z izjemo prebivalcev strogega izolskega mestnega jedra, tega niso občutili, saj je odzivni čas iz novega koprskega zdravstvenega doma na Bonifiki zaradi cestnih povezav skoraj enak za vse zaledne kraje slovenske Istre. Strinjam se, da se enota preseli v izolsko bolnišnico, vendar bi morala dežurna ekipa imeti enake razmere, kot jih imajo drugi dežurni v tej bolnišnici. To še ni natančno opredeljeno. Zaradi servisa intervencijskega vozila je koprski zdravstveni dom najel vozilo v Ljubljani, kar ni bilo poceni, še posebno če bi se trije obalni zdravstveni domovi zmenili o izmenjavi reševalnih vozil za potrebe PHE,« priznava Ljubica Kolander Bizjak, strokovna vodja ZD Koper.

Nov pravilnik PHE dodelil Kopru

Na ministrstvu za zdravje so nam pojasnili, da je bila s pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči leta 1996 v vsej Sloveniji oblikovana mreža te pomoči in zagotovljeno 24-urno zdravstveno varstvo. Tedaj je PHE pripadla Zdravstvenemu domu Izola, v zdravstvenem domu v Kopru in Piranu pa sta dežurali ekipi z zdravnikom in zdravstvenim tehnikom. Z novim pravilnikom v letu 2007 so PHE dodelili ZD Koper. Leta 2008 so z novim pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči na obalnem območju dosegli soglasje, da zavod za Zdravstveno zavarovanje Slovenije koprskemu zdravstvenemu domu plačuje delo ekipe nujne pomoči zdravstvenega doma in ekipo PHE, zdravstvenim domovom Izola in Piran pa dežurno ekipo za nujno pomoč, sredstva za izvajanja skupne službe nujne medicinske pomoči pa od 1. novembra 2010 zagotavljajo v sorazmernem deležu vsi trije zdravstveni domovi.

Omet padel na zdravnika

Dolga leta je PHE domovala v neustreznih prostorih v poslopju pred osrednjo stavbo izolske splošne bolnišnice, ki je bilo zgrajeno na hitro in na črno ter še zdaj spominja na barako. Bivalne razmere za zaposlene v PHE so bile nevzdržne. Zgodilo se je tudi, da je odpadal omet na stropu, kosi so zadeli dežurnega zdravnika. Ta je stisnil zobe in pretrpel bolečine in ni zahteval nobene odškodnine.

Deli s prijatelji