SREČNI LISTKI

Prva nagrada podžupanu, tretja sinu podžupanje: »A ste vi resni?!«

Objavljeno 07. oktober 2016 09.18 | Posodobljeno 07. oktober 2016 09.17 | Piše: Tomica Šuljić

Podžupan Litije vodil prireditev in istočasno zadel glavno nagrado. Sin litijske podžupanje pa je z dogodka odnesel tretjo nagrado.

Prva nagrada je bila žensko kolo, srečni dobitnik je razburil Litijane. Foto: Cpsobcine

LITIJA – Promet naš vsakdanji, ki je postal eden najpomembnejših dejavnikov človekovega bivanja, je v tem tisočletju deležen družbene pozornosti. Na promet se spoznamo vsi – podobno kot na nogomet ali politiko. Tega se očitno dobro zavedajo v občini Litija, kjer pripravljajo Celostno prometno strategijo (CPS). Kot pojasnjuje podžupanja Lijana Lovše, jih je zanimalo tudi mnenje sokrajanov. »V okviru te celostne strategije smo dali ankete na internet in v lokalni časopis, sodelujoči občani pa so lahko podali predloge, kakšne prometne ureditve si želijo,« pojasnjuje profesionalna podžupanja.

Zraven njene pisarne v vrhnjem nadstropju litijske občinske stavbe je pisarna podžupana Borisa Doblekarja, ki funkcijo opravlja nepoklicno in je na občini še član odbora za družbene dejavnosti ter član komisije za vloge in pritožbe. Doblekar se opiše kot »skromnega po naravi, znam živeti skromno, moj cilj pa je delati družbeno dobro«. Oba, podžupanja in podžupan, sta se znašla v aferi zaradi nagradne igre, povezane z anketo o CPS. V njej so žrebali tri nagrade, ki jih je prispevalo podjetje Lokus, ki dela CPS za litijsko občino. Glavna nagrada je bila žensko kolo.

Presenečenje za oba podžupana

Ob koncu ankete, pojasnjuje Lovšetova, so se sodelujoči odločili za dogodek, ki bi občanom predstavil aktivnosti okoli strategije: »Glede na teden mobilnosti smo se odločili, da ga naredimo v sredo, 21. septembra.« Zaprli so eno od litijskih ulic, povabili otroke, gasilce, policijo in reševalce. Lovšetova dogodek opiše kot »lušten«: gasilci so uprizorili reševanje iz avtomobila, osnovnošolci so pisali pisma županu o tem, kaj pogrešajo na temo trajnostne mobilnosti, dogodek je povezoval kar podžupan Doblekar: »Po mikrofonu sem prireditev vodil jaz, žreb anketnih lističev v bobnu pa sta vodila podjetje Lokus in Center za razvoj. Žrebala je ena deklica iz osnovne šole,« okoliščine niza Doblekar.

Prva nagrada, ki so jo žrebali, je bil komplet orodja za popravilo kolesa: izžreban je bil 31-letni Nejc Lovše iz Zgornjega Loga. Nejca zelo dobro pozna njegova mama – podžupanja Lijana Lovše. »Je samostojen in pogosto na cesti, ker opravlja takšno dejavnost. Bil je aktiven kolesar ter je občutljiv za nestrpne avtomobiliste. Moram reči, da nisem dosti vplivala nanj, naj izpolni anketo,« pojasnjuje podžupanja, ki doda, da je sin v nasprotju z njo že pogosto imel srečo v podobnih nagradnih igrah.

Potem so izvlekli naslednji listek, druga nagrada je bil skiro, ki ga je prejela Litijanka. Ostala je le še glavna nagrada, za katero se je potegoval tudi podžupan Doblekar: »Anketo sem kot vesten občan izpolnil prek spletne strani, nato sem romal v ta boben.« Doblekar je bil po lastnih besedah »pozitivno presenečen«, ko so izmed 149 preostalih listkov v bobnu za dobitnika kolesa izvlekli prav njega.

Zadel in podaril

Presenečeni so bili tudi drugi Litijani, ki so svoje prve odzive pustili na facebooku CPS Litija: »A ste vi resni?!«, »Sramotna objava«, »Kdo je tako neumen?« Še drugi sorodno jedrnati odzivi so organizatorja prisilili, da je čez nekaj dni objavil opravičilo zaradi vznemirjenja ter dodal, da bodo v prihodnje razmislili »o različnih možnih vidikih žrebanja«.

Lovšetova je bila kategorična: »Meni se ne zdi nič sporno. Imam popolnoma čisto vest.« Doblekar pravi, da je kolo še isti dan podaril naprej: »Dal sem ga starejši ženski, ki si kolesa ne bi mogla kupiti. Če poslušate odzive novinarjev ali opozicijske stranke, delajo škodo sami sebi, ker v bistvu je vse v redu.« 
Pogoji sodelovanja v nagradni igri so namreč izločili izdelovalce CPS Občine Litija in uslužbence Občine Litija. Ker pa Doblekar ni uslužbenec, enako kot tudi ne sin Lovšetove, je v Litiji po pravilih vse v redu – pa čeprav je neverjeten žreb po dveh tednih postal zgodba nacionalnih razsežnosti. 
Veljavnost pravil žreba je potrdila celo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), a je zapisala: »Komisija meni, da bi bilo primerneje, če bi bila omejitev razširjena tudi na funkcionarje občine in njihove družinske člane,« s KPK sporoča Nina Marolt.

Do takrat pač velja litijski verjetnostni račun: podžupanjin sin in podžupan sta imela skoraj enake možnosti, da ju izžrebajo – nekje okoli dve tretjini odstotka. Toda možnost, da izžrebajo oba, je nekje ena proti 22.499! »Ne moreš verjeti, splet naključij,« pravi podžupanja Lovšetova, požupan Doblekar pa sklene: »Kar se počne zdaj, ne moreš verjeti – kot da je človek kaj ukradel.« 

Deli s prijatelji