ZAČELO SE JE

Prva kazenska ovadba za direktorja Kemisa

Objavljeno 27. maj 2017 13.21 | Posodobljeno 27. maj 2017 13.20 | Piše: Tomica Šuljić

Zoper Emila Nanuta kazensko ovadbo vložil Lado Troha v imenu Osveščenih prebivalcev Slovenije.

Zoper direktorja Kemisa so vložili prvo kazensko ovadbo. Foto Marko Feist

VRHNIKA, VELENJE – »Ponedeljkova nesreča v Kemisu na Vrhniki bo v medijih odmevala še dan ali dva, nato bo počasi vse potihnilo,« je pred desetimi dnevi dejal eden tamkajšnjih poznavalcev razmer. A pravzaprav se ne bi mogel bolj motiti, saj se prah okoli Kemisa sploh ne polega. Medtem ko je požar od včeraj tudi politična tema za izredno sejo državnega zbora, pristojne državne službe vsak dan objavljajo nove podatke: tako je Uprava RS za jedrsko varnost razkrila, da v četrtek izmerjene vrednosti niso pokazale povišanih ravni sevanja.

Podatke pa je objavil tudi Kemis, in sicer seznam odpadnih snovi, ki so jih na dan požara hranili, in njihovo količino; to je v popolnem nasprotju s trditvami direktorja Kemisa Emila Nanuta iz prejšnjega tedna, da je računalnik s podatki o skladiščenih snoveh zgorel v požaru ter da zato podatkov o tem, kaj točno je bilo kje v skladišču, ni več! Nanut je postal poosebljenje Kemisove zgodbe in ne preseneča, da so na Policijski postaji Vrhnika te dni sprejeli prvo kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo oziroma zakonitega zastopnika gospodarske družbe Kemis, torej direktorja Nanuta – tudi zaradi izjave, da nimajo podatkov, kaj je (za)gorelo v Kemisu.

Ovadbo je za gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije vložil Lado Troha, ki sumi, da je Nanut zagrešil več kaznivih dejanj: obremenjevanje in uničenje okolja in prostora, pa povzročitev splošne nevarnosti in še ponareditev ali uničenje poslovnih listin: »Utemeljeno sumimo, da niso zagotovili avtomatskih javljalnikov hlapov in plinov ter dima kot tudi ne avtomatskega gašenja, ki bi v tako nevarnem objektu moralo delovati, za kar je nedvomno odgovorna s to kazensko prijavo naznanjena oseba,« piše Troha. Kemisu očita »nestrokovno, malomarno in morda celo naklepno ravnanje« glede zaščite ljudi in okolja.

Forenzične preiskave še potekajo

Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostmi pri Policijski upravi Ljubljana, je potrdila prejem ovadbe na vrhniški policijski postaji in da jo bodo morali obravnavati. Prav tako še vedno poteka kriminalistična preiskava požara: »Kriminalisti in kriminalistični tehniki so v sodelovanju s forenziki iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija okvirno locirali kraj, kjer bi lahko začelo goreti. Zavarovani so bili sledovi oziroma materiali za nadaljnje forenzične preiskave, ki tudi potekajo,« navajajo pri policiji. Zagotavljajo še, da bo policija »preverila vse okoliščine s ciljem ugotovitve vzroka za nastanek požara, spoštovanje predpisanih standardov in postopkov poslovanja družbe ter delo drugih institucij,« še navaja Ciperle Adlešičeva o obsežni preiskavi.

Glede vzroka požara je z morebitnim odgovorom postregel mikrobiolog in okoljski aktivist Gorazd Pretnar, ki je opozoril, da so tako v potoku kot tudi v zemlji našli organsko spojino stiren: »Z veliko verjetnostjo je mogoče sumiti, da je ravno ravnanje s stirenom vzrok požara,« trdi Pretnar ter to utemeljuje s tem, da lahko stiren sčasoma postane nestabilen, kar pomeni, da se med drugim lahko tvorijo organski peroksidi, ki povzročijo samovžig. To bi pojasnilo tudi, od kod so že prej v Kemisu nastajali manjši požari pri drobljenju odpadkov, kar je Nanut prav tako predstavil javnosti.

Gasilcem 30 jurjev

Kemis se je tudi med zadnjimi odzval na škodo na uniformah gasilcev. Šele več kot teden po požaru je Irena Vadjunec obvestila, za koliko so se pri Kemisu (oziroma lastniku Gorenju) odločili odvezati mošnjiček, da bodo lažje nadomestili za 226.000 evrov poškodovane gasilske opreme: »Podjetje Kemis je v teh dneh nakazalo Gasilski zvezi Vrhnika 30.000 evrov, ki so namenjeni nabavi opreme oziroma novih oblačil za gasilce.«

Ko bo na podlagi rezultatov pregleda inšpekcijskih služb in drugih pristojnih organov znana dejanska škoda, se bosta Gasilska zveza Vrhnika in Kemis pogovorila o možnostih dodatnega pokrivanja stroškov nakupa nadomestne gasilske opreme oziroma oblačil, pravi Vadjunčeva ter nadaljuje: »V Gorenju bomo naredili vse potrebno, da se posledice požara v najkrajšem možnem času odpravijo, in pričakujemo, da bodo odgovorne institucije, ki raziskujejo vzroke in razsežnosti požara, čim prej zaključile svoje delo ter podale odgovor o vzrokih zanj in njegovih posledicah.« Na tega so včeraj popoldne čakali tudi prebivalci, do zaključka redakcije pa nam iz pristojnih državnih služb niso še enkrat posredovali podatkov in svojih spoznanj!

Že na podlagi dosedanjih podatkov pa si je mnenje ustvaril mikrobiolog Pretnar: »Še bolj prepričan sem, da bi – kot je praksa v svetu – morali ob požaru evakuirati vse prebivalce Vrhnike: ne samo zaradi previdnosti, ampak vedoč, da bo njihovo zdravje okvarjeno.« Dodaja še, da bodo posledice vidne z leti, vzročnost bo zabrisana, posledično pa bo škoda težko iztožljiva. 

Deli s prijatelji