NEURADNO

Prva imena za izpraznjeni ministrski stolček, med njimi tudi povratnik

Objavljeno 09. marec 2015 17.01 | Posodobljeno 09. marec 2015 17.01 | Piše: T. L.

V SMC že danes pogovori o novem ministru za izobraževanje, neuradno se prva imena že pojavljajo.

Miro Cerar v državni zbor še ni poslal odstopne izjave Stanke Setnikar Cankar.

LJUBLJANA – Pogovori o novem ministru za izobraževanje bodo najprej stekli v stranki SMC, in sicer predvidoma že danes, so za STA potrdili v stranki. Uradnih imen kandidatov, ki bi nasledil ministrico v odstopu Stanko Setnikar Cankar, za zdaj še ni v javnosti, tudi premier Miro Cerar v državni zbor še ni poslal njene odstopne izjave. Menda pa je pričakovati previdno izbiro novega kandidata.

Seveda pa v zakulisju že padajo prva (in seveda neuradna) imena mogočih kandidatov. Portal Pozareport.si tako že navaja nekaj imen, med katerimi se je znašel tudi en moški posameznik in »povratnik« – Jernej Pikalo, poleg njega pa so še Alenka Barle Lakota, Andreja Cirman, Maja Makovec Brenčič in Polona Domadenik. Portal še navaja informacije, ki naj bi prihajale od vladnih virov, češ da naj bi Cerarju (če bi imel težave s kandidati) na pomoč priskočila stranka SD. 

Stanka Setnikar Cankar je odstop z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport ponudila po tem, ko je protikorupcijska komisija objavila visoke honorarje v javnem sektorju.

Po poslovniku mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika državnega zbora. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ko se državni zbor z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija, o nadaljnjem poteku iskanja novega ministra ali ministrice poroča STA. Od tedaj ima premier 10 dni časa, da predlaga novega ministra ali pa obvesti državni zbor, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo zaupal drugemu ministru.

Deli s prijatelji