PROTIPOPLAVNE INVESTICIJE

Protipoplavni denar je delila kar na TV

Objavljeno 15. november 2014 21.14 | Posodobljeno 15. november 2014 21.14 | Piše: Jadran Vatovec

Za nadgradnjo Arsa predvidenih 33 milijonov, za vodotoke niti osem.

Šef Arsa Joško Knez: ministrica Irena Majcen mu je v studiu TVS obljubila vse, kar je hotel. Foto: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – Posledice zadnjih poplav državljanom na različnih koncih naše državice nedvomno povzročajo hude preglavice, skrbi ali jih pehajo celo v obup. V redu, včeraj nam je narava namenila vsaj enodnevni premor, vendar pa naj bi se že danes znova začele obilnejše padavine. Mimogrede, vsak, ki si je utegnil ogledati zadnjo televizijsko oddajo Tarča (na TV Slovenija so zanjo izbrali pomenljiv naslov Razdrobljeni in potopljeni), je lahko videl, kako je generalnemu direktorju Agencije Republike Slovenije za okolje (Arsa) Jošku Knezu – Knezu je sicer šel na roko tudi voditelj navedene oddaje Boštjan Anžin, ki je generalnega direktorja vprašal, ali tudi njega boli, ko gleda, kako in za kaj kopni denar – uspelo izsiliti obljubo ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, da bo vlada Arsu zagotovila najmanj 25 milijonov evrov na letni ravni.

Knez je, če to opišemo metaforično, brez odlašanja ujel žogico, ki mu jo je serviral (podal) Anžin, in opozoril, da je Arso zgolj izvedbeni organ in povsem odvisen od denarja, ki mu ga vlada nameni za vzdrževanje vodotokov: »Potrebujemo 25 milijonov evrov na leto, vendar je treba povedati, da so razmere na vodotokih trenutno zelo slabe...« Tako ministrici ni preostalo drugega, kot da se je strinjala: »Za vzdrževanje vodotokov (jih bomo) prav gotovo! Seveda to zagotavljam. Na vsak način.« Zdaj bo, kajpak, treba videti, ali si tudi finančni minister dr. Dušan Mramor s tolikšno lahkotnostjo predstavlja zagotavljanje obljubljenih 25 milijonov. No, mogoče pa je bila Majcnova že vnaprej z Mramorjem dogovorjena, da lahko v Tarči, če se ji zahoče, lahko kar koli obljubi. Kdo bi vedel.

Projekt sofinanciran tudi iz evropskih sredstev

Kaže se tudi spomniti, kako so se iz Arsa odzvali pred zgolj nekaj dnevi, ko so Finance prve poročale, da si Knezov Arso kljub skrb vzbujajočim posledicam poplav ter v okviru projekta Nadgradnja sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja v Sloveniji še kar brezbrižno gradi impozanten spomenik, pardon, palačo za 32,9 milijona evrov. Kljub temu da ima ta agencija za vzdrževanje vseh slovenskih vodotokov v tem in prihodnjem letu na voljo komaj 7,6 milijona evrov! Imate prav, do takrat ministrica Majcnova še ni Knezu obljubila 25 milijonov evrov. Kakor koli, iz službe okoljskega ministrstva za odnose z javnostmi so se na razkritje domnevnega škandala (na tako imenovano bruno v Knezovem očesu) odzvali nenavadno samozavestno: poudarili so, da gre pač za projekt, ki je sofinanciran tudi iz evropskih sredstev, da nihče ne gradi nobene palače, marveč gradijo nove ali nadgrajujejo obstoječe merilne naprave za spremljanje kakovosti in količine podzemnih in površinskih voda ter dinamike morja, pa novi vremenski radar, novo laboratorijsko palačo za potrebe kemijskih in bioloških analiz vode in kalibracijo itn. Ja, vse to naj bi pomenilo vzpostavitev učinkovitejše zaščite pred vsakokratnimi poplavami. Dobra novica, mar ne?

Še sreča, bo mogoče glede na vse to rekel kak nepopravljivi optimist, da je ministrica Majcnova, medtem – potem ko se je vlada dr. Mira Cerarja mlajšega minulo nedeljo sešla na izrednem popoplavnem (medpoplavnem) posvetu in sklenila, da bo ustanovila ožjo vladno delovno skupino, ki bo najpozneje do 27. novembra pripravila program najnujnejših ukrepov za zaščito državljanov in njihovega premoženja pred poplavami – »že« utegnila imenovati projektno enoto za usmerjanje in koordinacijo projektov protipoplavnih investicij. Ta bo menda (po)skrbela, da bodo investicije (razporejanje denarja) izvedene zares učinkovito. Držimo lahko le pesti, da bo v prihodnje, točno, precej manj padavin.


Več komisij bo, boljša bodo priporočila

Projektno enoto za usmerjanje in koordinacijo projektov protipoplavnih investicij bo vodila državna sekretarka okoljskega ministrstva, dvojna magistrica (političnih znanosti, vendar tudi poslovodenja in organizacije) Tanja Bogataj. V enoto so poleg Bogatajeve vključeni tudi še predstavniki Arsa ter direktoratov za vode in investicije in za prostor, z enoto pa bodo tesno sodelovali tudi nosilci posameznih, konkretnih protipoplavnih projektov. Omenjena skupina, ki bo odslej enkrat na mesec s svojo uspešnostjo oziroma rezultati svojega dela seznanjala ministrico Majcnovo, bo poleg tega morala pripraviti povsem konkretne usmeritve in navodila za najhitrejšo in najučinkovejšo možno izvedbo projektov, sočasno pa bo tudi še priporočila morebitno spremembo predpisov. Ker se je politika odločila, da se bo »resneje in odgovorneje kot doslej« (?) poleg odpravljanja posledic poplav lotila tudi preprečevanja nastajanja škode, ki jo vsakič znova povzročajo nove poplave, je pač nujno morala ustanoviti nekaj novih komisij, pardon, ožjo vladno delovno skupino in projektno enoto ministrstva. Tako pač je: navada je za politiko še vedno železna srajca, njen tako rekoč pogojni refleks.

 

Deli s prijatelji