ZAPLETANJE

Protikorupcijska komisija demantira Bratuškovo: Njene izjave so netočne

Objavljeno 07. oktober 2014 12.38 | Posodobljeno 07. oktober 2014 12.53 | Piše: A. L.

Rok za izjasnitev glede osnutka ugotovitev KPK poteče danes.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – »Komisija za preprečevanje korupcije 'postopka izbire evropskega komisarja' še ni zaključila, zato so včerajšnje izjave Alenke Bratušek v zvezi z ugotovitvami komisije v omenjenem primeru prehitre in netočne.« Tako so se danes na besede nekdanje premierke Alenke Bratušek na zaslišanju pred poslanci Evropskega parlamenta odzvali iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

V katerem delu so njene izjave netočne, smo vprašali KPK. Barbara Škrinjar, ki je pri komisiji pristojna za odnose z mediji, je zapisala: »Podrobneje izjav ne bomo komentirali.«

Pred evropskimi poslanci je sicer Bratuškova med drugim dejala, da so ji ob pogovoru pri KPK zagotovili, da zoper njo ne teče noben postopek, tam pa potrjujejo, da so ji to dejali.

Nasprotje interesov

Dodali so, da KPK vodi postopek ugotavljanja kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanja korupcije, med drugim tudi o dolžnem izogibanju nasprotju interesov članov Vlade RS, do katerega naj bi prišlo v postopku predlaganja oziroma odločanja o slovenskih kandidatih za člana Evropske komisije. »Sicer pa komisija v omenjeni zadevi poleg suma nasprotja interesov preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto,« so sporočili iz komisije, ki jo vodi Boris Štefanec

Pri KPK poudarjajo, da postopek še ni zaključen, je pa komisija v tem primeru 9. septembra 2014 sprejela osnutek ugotovitev in ga poslala v izjasnitev Bratuškovi. Pošta ji je bila 27. septembra vložena v poštni nabiralnik. Rok za izjasnitev poteče danes.

Na naša konkretna vprašanja KPK, ali vodijo postopek zoper njo in zaradi česa, nam niso konkretno odgovorili. Poslali so nam zgolj splošno obvestilo, ki ga povzemamo zgoraj.

Deli s prijatelji