BREZ NADZORA

Proti Zemlji drvi 8,5-tonska gmota, v nevarnosti tudi Slovenija?

Kam bo trčila, ne vedo. Veliko možnosti je, da bodo delci padli na tla v Italiji. 
Fotografija: Pogled iz vesolja. FOTO: Nasa, Reuters
Odpri galerijo
Pogled iz vesolja. FOTO: Nasa, Reuters

LJUBLJANA – V nekaj tednih bo v Zemljo trčila 8,5-tonska kitajska vesoljska postaja. Strokovnjaki, ki spremljajo njeno hitro približevanje našemu planetu, navajajo, da je nemogoče napovedati, kam bo trčila, a po poročanju The Guardiana naj bi bile večje možnosti, da se bo to zgodilo na območju Evrope, Združenih držav Amerike, Avstralije in Nove Zelandije. 

Aerospace Corporation napoveduje, da bo Tiangong-1 v zemeljsko atmosfero vstopil v prvem tednu meseca aprila, Evropska vesoljska agencija pa, da se bo to zgodilo med 24. marcem in 19. aprilom. 

Bodo deli padli na Italijo? 


Kitajci so sicer že leta 2016 priznali, da nimajo več nadzora nad to vesoljsko postajo, zato ne morejo kontrolirati njenega vstopa v atmosfero. Kot napovedujejo, obstaja možnost, da bo ob vstopu v atmosfero prišlo do eksplozije, manjši kosi, ki naj bi tehtali tudi po 100 kilogramov, pa naj bi nato na območju nekaj sto kilometrov padli na Zemljo. Opozarjajo še, da bi lahko vesoljska postaja vsebovala nevaren strup in hidrazin. 

Po zdajšnjih napovedih je največ možnosti, da bi kosi padli na tla na območju severne Kitajske, osrednje Italije, severne Španije, severnega dela Amerike, Nove Zelandije, Tasmanije in v nekaterih delih južne Amerike in južne Afrike. 

Možnosti manjše kot zadetek za jackpot


Ob tem še navajajo, da so možnosti, da bodo ti koščki padli na ljudi, ki živijo na teh območjih, zelo majhne. »Možnosti, da bi točno določen kos trčil v človeka, so za približno milijon manjše od zadetka na jackpotu,« so še zapisali pri neprofitni organizaciji Aerospace Corporation
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije