ZMEDA

Proti njegovi volji so ga preimenovali v Janeza Janšo

Objavljeno 20. februar 2015 12.09 | Posodobljeno 20. februar 2015 10.59 | Piše: Mo. S.

Nesrečnež morda sploh ne ve, da je po novem Janez Janša.

Janez Janša.

LJUBLJANA, REKA – Znano je, da v Sloveniji ne obstaja le en Janez Janša. Eden od njih se je leta 1964 na Reki rodil kot Emil Hrvatin, leta 2007 pa se je iz umetniških vzgibov skupaj z dvema kolegoma preimenoval v Janeza Janšo in med drugim posnel tudi film Jaz sem Janez Janša.

Preimenovati se res ni težko, a če v postopku nastane zmešnjava, vpletenim verjetno ni prav prijetno. Kot poroča hrvaški Novi list, so ga hrvaški matičarji v primeru Emila Hrvatina pošteno polomili, saj so ime spremenili – nekemu drugemu Emilu Hrvatinu.

Morda sploh ne ve, da so ga preimenovali

Hrvatin ima slovensko in hrvaško državljanstvo. Ime in priimek je najprej spremenil v Sloveniji, šele pred kratkim pa po poročanju Novega lista to hotel storiti tudi na Hrvaškem. A se je zapletlo.

Na opatijskem matičnem uradu so dobili zahtevek za spremembo imena, a v Janeza Janšo so 'prekrstili' nekega drugega Emila Hrvatina. Od umetnika so namreč zahtevali naslov, kamor mu bodo poslali vso dokumentacijo. Ker živi v Ljubljani, jim je dal ljubljanskega, dokumente pa je tako prejel kot Janez Janša iz Slovenije, ne iz Hrvaške. Ko je pošiljko odprl, pa je ugotovil, da so ime spremenili nekemu drugemu Emilu, ki verjetno niti ne sluti, kaj se mu je zgodilo. Niti tega, kako mu je zdaj v resnici ime ...

Matični urad se je za zmedo že opravičil in se lotil reševanja, se pa zaradi napake menda niso preveč razburjali.

Deli s prijatelji