PRAVNOMOČNA

Proti Janši še ena pravnomočna obtožnica

Objavljeno 29. avgust 2012 15.56 | Posodobljeno 29. avgust 2012 15.56 | Piše: S. J.

Premier bo moral sodišče v prihodnje obiskati še večkrat.

Matoz in Janša.

LJUBLJANA – Obtožnica, ki jo je ljubljansko okrožno tožilstvo proti predsedniku vlade Janezu Janši in njegovemu odvetniku Franciju Matozu vložilo februarja letos, je postala pravnomočna. Janša in Matoz sta jo prislužila zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve v škodo nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, poroča Večer.

Čeprav na ljubljanskem okrožnem sodišču za omenjeni časnik niso hoteli potrditi, da je obtožnica pravnomočna, pa so zapisali, da je bilo v ugovorih zoper obtožnico že odločeno, vendar sodišče še nima vseh potrdil o vročitvi sklepa.

Lani predstavila ovadbo

Obtožnica se nanaša na novinarsko konferenco 20. junija lani, ko sta Janša in Matoz predstavila ovadbo, ki sta jo vložila proti Zobec Hrastarjevi, avtorici obtožnega predloga v zadevi Patria. Tožilki sta očitala zlorabo uradnega položaja, ker naj bi v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Za kaznivo dejanje krive ovadbe je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za žaljivo obdolžitev pa denarna kazen ali zaporna kazen do šest mesecev.

Prvak SDS in Matoz z ovadbo in kasneje obtožnim predlogom nista bila uspešna. Njuno ovadbo je najprej ovrglo ljubljansko tožilstvo. Janša je zato prevzel pregon in proti nekdanji višji državni tožilki zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja vložil obtožni predlog, a ga je ljubljansko okrajno sodišče ovrglo kot neutemeljenega. Njihovo odločitev so januarja letos potrdili še sodniki ljubljanskega višjega sodišča.

Deli s prijatelji