NA OBČINO

Protestniki zahtevajo odstope, podžupan Mikl pa imena

Objavljeno 27. december 2012 14.32 | Posodobljeno 27. december 2012 16.46 | Piše: T. L.

Pred okrožnim državnim tožilstvom gorijo svečke v znak protesta proti »politični zlorabi nedolžnih otrok«.

MARIBOR – Pred mariborsko občino se je zbralo nekaj več kot 100 ljudi, ki med drugim zahtevajo to, da Franc Kangler nemudoma odstopi z mesta župana, in takojšnjo samorazpustitev mestnega sveta. Po poročanju Večera je pet tez prebrala Vesna V. Godina, zbrane pa sta v stavbi sprejela podžupan Milan Mikl in Milica Simonič Steiner. Predstavniki so nato predali izstopne izjave, namenjene vsem članom mestnega sveta, in jih prosili, naj jih podpišejo. Po mnenju Mikla bi bilo najbolje izpeljati mandat do naslednjih volitev, takrat pa bodo volivci pokazali svojo stopnjo zaupanja svetnikom in svetnicam. Če bo mestni svet odstopil, bo po besedah podžupana občina v resnih težavah. Obljubil pa je, da bo odstopne izjave še danes predal svetnikom. Je pa Mikl zahteval imena vseh prisotnih in tudi evidenco prisotnosti, zato se je med zbranimi vnela ostra debata. 

Nesoglasje med zbranimi ljudmi in člani odbora

Po poročanju Dnevnika so ljudje, ki so se udeležili dogodka, člane povezovalnega odbora vpraševali, kje so bili sami med protesti, ko so preostali demonstranti v oči dobivali solzivec. Godinova je odgovorila, da je ona imela predavanja, za druge člane pa da ne more govoriti. Pred stavbo je bilo tudi nekaj policistov, ki so varovali javni red in mir.

Svečke za priprte

Sicer pa so danes že okoli 11. ure pred mariborskim okrožnim državnim tožilstvom zagorele prve svečke. Skupina Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora je namreč pozvala k prižiganju belih sveč pred sedežem tožilstva v znak protesta proti »politični zlorabi nedolžnih otrok«. Z gesto želijo izraziti nestrinjanje z odločitvijo oblasti, da v priporu zadržuje 23 mladostnikov, ki so bili priprti med mariborsko vstajo 3. decembra.

Deli s prijatelji