PROTESTI

Protestniki: Policisti so nas ustrahovali

Objavljeno 26. september 2017 21.22 | Posodobljeno 26. september 2017 21.22 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Silvo Mesojedec očita policistom ostro ukrepanje ob napovedanem shodu. S protestno vožnjo so opozarjali na nereševanje romske problematike.

Menda so le skrbeli za varnost. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Ljudje so po sredinem protestu zaradi neučinkovitega reševanja romske problematike ogorčeni. Če bi policija tako odločno ukrepala proti Romom ob njihovem protipravnem zavzetju zemljišč, postavljanju črnih gradenj in ob njihovih drugih prekrških ter kaznivih dejanjih, potem takšnega protesta sploh ne bi bilo. Tako pa so se policisti s tem, ko so ustavljali in ustrahovali protestnike, postavili na stran nesposobne politike, z represijo proti državljanom, ki dodobra poznajo težavo, in s tem pokazali svoj odnos do teh državljanov,« je razočaran Silvo Mesojedec, predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike.

Brez kakršnega koli podpisa dokumenta o prekršku so grozili s plačilnim nalogom, ki bo prišel po pošti, z očitnim namenom ustrahovanja.

Ustavljali so jih tudi v krožišču

Slovenska politika namreč po njegovem noče slišati civilne iniciative, zato so se odločili za protestni shod z vožnjo med dvema krožiščema v Novemu mestu.
Nedavni protest je bil prijavljen, udeleženci so se dogovorili, da bodo upoštevali navodila policije, da ne bo nepotrebnih zapletov. »Zato smo bili neprijetno presenečeni nad aktivnostjo policije. Pripravili so se, kot da prihajajo največji kriminalci. Policistov je bilo več kot nas, le na protestu policistov pred vlado v Ljubljani jih je bilo več. Ravnanje očitno po navodilu nadrejenih, kako delovati ob izvajanju našega mirnega in nenevarnega protesta, je popolnoma v duhu totalitarnega sistema, ki se nam kaže vsak dan bolj na nešteto načinov in že ob skoraj vsaki priložnosti. Protestnike so ustavljali tudi na popolnoma neprimernem mestu, v krožišču pri Qlandiji, izvajali so načrtno in proti udeležencem protesta usmerjeno kontrolo prometa s pregledovanjem dokumentov in brez kakršnega koli podpisa dokumenta o prekršku grozili s plačilnim nalogom, ki bo prišel po pošti, z očitnim namenom ustrahovanja,« je dejal Mesojedec in spomnil na afero z ministrom Koprivnikarjem: »Takrat so bile izrečene sankcije. Naš primer je vsekakor hujši. Skupina državljanov je uveljavila svojo ustavno pravico do shoda in opozarjanja na nestrinjanje z določenim problemom zgolj z vožnjo, policija pa se nas je lotila načrtno, kot da bi povzročali splošno nevarnost. Obravnavala nas je kot najhujše prestopnike, nad katere je treba poslati več policistov, kot je protestnikov, jih snemati in večkrat legitimirati. Navajanje, kolikokrat naj bi se kdo peljal skozi krožišče, spada med oviranje ustavne pravice do prostega gibanja po državi. Prosto gibanje pa tudi izražanje nezadovoljstva z mirnimi protesti državljanom dovoljujejo ustava in zakoni. Da državljanom policija krati ustavne pravice, je skrajno hudo in nevarno. Zaradi ravnanja v primeru Koprivnikar je bilo odpuščenih nekaj policistov, tu pa gre za skupino državljanov.«

Kot so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, so policisti pri delu zavezani k spoštovanju pravnega reda Republike Slovenije, njihova osnovna naloga pa je zagotavljanje varnosti državljanov.

 

Zagotavljali so varnost

Kot so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, so policisti pri svojem delu zavezani k spoštovanju pravnega reda Republike Slovenije, njihova osnovna naloga pa je zagotavljanje varnosti državljanov. »Organizator je na Policijski postaji Novo mesto 11. septembra priglasil javni shod, ki naj bi potekal 20. septembra med 15. in 16. uro. Shod naj bi potekal na način, da bi udeleženci z vožnjo po dveh krožiščih opozarjali na določeno problematiko. Na Policijski upravi Novo mesto smo ocenili, da bi zaradi shoda lahko nastali večji zastoji ali celo potreba po preusmeritvi prometa, saj gre za ključni vpadnici v Novo mesto. Shod naj bi se odvijal med največjo prometno konico, ko je zaradi del na cesti in posameznih zapor pretočnost prometa že zmanjšana,« je razloge za povečano število policistov pojasnila Alenka Drenik s PU Novo mesto in dodala, da je bil organizator obveščen, da bo policija na shodu in v okolici zagotavljala javni red, preprečevala kršitve in skrbela za pretočnost prometa. »Opozorjen je bil tudi na posledice ob neupoštevanju navodil policistov. Načrtovanje varnostnih ukrepov ob tovrstnih dogodkih pa je odvisno od vsakokratne ocene varnostnih razmer in tudi v tem primeru so policisti ukrepali zakonito in v skladu s pooblastili,« je še dodala Drenikova.

Protestniki še poudarjajo, da so le opozarjali na nevzdržne razmere, v katerih živijo ljudje na Dolenjskem, in to samo zato, ker tisti, ki bi že zdavnaj morali kaj storiti, ne naredijo nič ali bore malo, težave zaradi tega pa se le poglabljajo. V Ljubljani težav ne čutijo, na Dolenjskem pa. 




 

 

Deli s prijatelji