GNEČA

Protestniki nad mestni svet, ki ga »iz sence vodi Franca«

Objavljeno 04. februar 2013 11.25 | Posodobljeno 04. februar 2013 11.31 | Piše: A. K., T. L., STA

Mestni svetniki o proračunu, na sejo so prišli tudi protestniki.

MARIBOR – Mariborski mestni svet se je lotil prve obravnave letošnjega skoraj 104 milijone evrov vrednega proračuna, s katerim nekateri mestni svetniki pogojujejo svoj odstop. Seja sicer poteka ob strogem varnostnem režimu, saj so protestniki prek facebooka napovedali prihod na sejo, kjer naj bi znova zahtevali takojšen odstop mestnega sveta. Protestniki so se pred prostori občine srečali ob 9.30. »Delo mestnega sveta in njegovih delovnih teles je javno. Javnost dela je zagotovljena tako, da je občankam/občanom (v nadaljnjem besedilu: občani) in novinarkam/novinarjem (v nadaljnjem besedilu: novinarji) omogočeno spremljanje seje,« na facebookovi strani Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora ob dogodku navajajo 3. člen poslovnika mestnega sveta MOM.

»Mestni svet podpira le še 1,5 % ljudi, zato gremo gor, da na lastne oči vidimo ljudi, ki nas nelegitimno predstavljajo in nam lažejo v oči! Treba si bo vzeti čas (dopust, mogoče špricati kakšno uro pouka ali obvezne vaje na faksu), saj gre za našo prihodnost! Premalo je, da je odstopil Franca, saj dokler obstaja ta mestni svet, je občina še vedno pod njegovo lopovsko kontrolo,« so zapisali protestniki, ki za mestni svet pravijo, da ga iz sence še naprej vodi »Franca, ki še kar noče odstopiti«.

Precej manj denarja

V primerjavi z lanskim je letošnji mestni proračun mnogo nižji tako na prihodkovni kot odhodkovni strani in ne predvideva novega zadolževanja. Največji delež pomenijo davčni prihodki v znesku 84 milijonov evrov.

Med načrtovanimi novimi večjimi projekti v letošnjem letu sta izgradnja zunanjega avditorija lutkovnega gledališča (1,2 milijona evrov) in obnova Ulice pariške komune (en milijon evrov), za kar si obetajo evropska sredstva, medtem ko bodo drugi projekti, kot so nova umetnostna galerija, knjižnica Rotovž in KC Pekarna, morali počakati na naslednja leta.

Potrjevanje nadomestnih svetnikov

Med točkami dnevnega reda je tudi potrjevanje nadomestnih članov mestnega sveta – ti bodo nadomestili svetnike, ki so po vrsti uličnih protestov odstopili s svojih položajev. Kot je razvidno iz gradiva za sejo, bodo novi člani postali Jože Protner (LDS), Jožef Škof (Županova lista in SLS), Donald Keranovič (SMS - Zeleni) in Mirjana Stiplovšek Gorza (Zares). Štirih svetnikov SD ne bo zamenjal nihče in bodo nove na ta mesta izvolili hkrati z županskimi volitvami.

Doslej je sicer odstopilo 10 od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo razpustitev tega organa pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov. Večina mestnih svetnikov kot razlog za svoje vztrajanje na položaju izpostavlja prav nujnost sprejetja občinskega proračuna.

Pravijo, da je za varnost poskrbljeno

Medtem pa skuša del civilne javnosti s protesti doseči odstop celotnega mestnega sveta. Nekaj časa so neuspešno poskušali z obiski mestnih svetnikov na domu, nase so opozorili tudi na javni tribuni Zbora za republiko v Slomškovem zavodu, aktivist Skupine 29. oktober Sanjin Jašar pa si je s protesti in zbiranjem podpisov za razpustitev mestnega svetna v zgradbi MOM prislužil že dve pridržanji in nekaj denarnih kazni, na koncu pa tudi prepoved vstopa v občinsko stavbo.

Mariborski podžupan Milan Mikl glede na razmere na zadnji koordinaciji svetniških skupin predlogov za razpustitev mestnega sveta na seji ne pričakuje, zatrdil pa je, da so na mestni občini poskrbeli za to, da bo za varnost na seji poskrbljeno. Kot je dejal, sodelujejo z vsemi pristojnimi organi, zato se lahko svetniki počutijo varne.
 

Deli s prijatelji