VSESLOVENSKA VSTAJA

Protesti v Mariboru: Stric iz ozadja je kapital

Objavljeno 21. december 2012 18.00 | Posodobljeno 21. december 2012 18.02 | Piše: Ma. F., STA

Na Trgu Leona Štuklja se je zbralo okoli 300 protestnikov.

MARIBOR – V Mariboru, od koder se je protestni val v zadnjem mesecu tudi razširil po vsej Sloveniji, se danes ljudje prav tako zbirajo na tako imenovani prvi vseslovenski ljudski vstaji. Na Trgu Leona Štuklja se je zbralo okoli 300 protestnikov, ki so mirno izražali nezadovoljstvo z lokalno in državno oblastjo.

Na tokratne proteste, ki so tudi uradno prijavljeni, je pozvalo Gibanje 29. oktober, ki je pred časom že pripravilo mariborski protivladni protest. Skupaj z ostalimi iniciativami in simpatizerji so pripravili shod proti korupciji, ki poteka tako na lokalni kot na državni ravni.

»Stric iz ozadja je kapital«

Kot so napovedali organizatorji, bodo s še bolj bogato in kakovostno vsebino odločno opredelili naslednje aktivnosti po tem, ko mestni svetniki in župan Franc Kangler do četrtka do 15. ure niso odstopili, kar so protestniki od njih zahtevali na četrti mariborski vstaji pretekli petek.

Med transparenti je poleg klasičnega »Gotof je« med drugim opaziti tudi napise »Stric iz ozadja je kapital«, »Kapitalizem ne bo padel, treba ga bo poriniti«, »Sodba v imenu Janše« in »Maji so se zmotili, Slovenijo so ubili že 12. decembra«.

Četrta mariborska vstaja, na kateri so aktivno vlogo prav tako prevzeli predstavniki omenjenega gibanja z aktivistom Sanjinom Jašarjem na čelu, je pred tednom dni minila mirno. Medtem ko so se pretekle demonstracije sprevrgle v nasilje, v katerem je bilo pridržanih več kot sto ljudi, več deset pa ranjenih, med njimi tudi precej policistov, so prejšnji teden protestniki mirno krenili na pohod po mestu.

Deli s prijatelji