ZAPRLI BODO KRIŽIŠČA

Protest proti širitvi romskih getov bo v sredo ohromil promet

Objavljeno 19. september 2017 11.13 | Posodobljeno 19. september 2017 11.13 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Javni shod in zapora krožišč.

Silvo Mesojedec. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO  – V sredo med tretjo in četrto uro popoldne lahko v dolenjski prestolnici pričakujemo prometne zamaške, potekal bo namreč javni shod zaradi neučinkovitega reševanja romske problematike, na kar bodo udeleženci opozarjali z vožnjo po krožiščih v Bučni vasi in pri Qlandii. Protest ni uperjen proti Romom, ampak proti občini in državi, zaradi katerih so težave, s katerimi se sooča prebivalstvo, ki živi ob romskih naseljih, vse večje.

»V Krajevni skupnosti Bučna vas in Regijski civilni iniciativi za reševanje romske problematike že desetletja opozarjamo, sestankujemo z raznimi ministri, tudi s predsednikom države. Vendar premika na bolje ni. Nasprotujemo novim legalizacijam in s tem povezano širitvijo romskih getov. Na naša pisanja se predsednik vlade Miro Cerar ni odzival, se je pa z našim mnenjem strinjal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je tudi večkrat odgovoril na naša pisma,« je začel razloge za napovedani protest opisovati Silvo Mesojedec, predsednik omenjene RCI, ki pravi, da ima župan Gregor Macedoni možnost preprečitve tega in nadaljnjih protestov s tem, da ustavi izdelavo prostorskega načrta, poveže župane občin, ki se ravno tako soočajo z romsko problematiko, in zahteva drugačne ukrepe. »Takšne ukrepe, ki bodo zagotovili socializacijo Romov, da končno začnejo s svojim delom preživljati sebe in svojo družino ter so za svoje nepravilnosti tudi sankcionirani,« je odločen Mesojedec, ki se spomni na čas v zgodnjih osemdesetih, ko so se krajani začeli bolj glasno oglašati: »V letu 1984 je občina z obljubami, da bo ureditev Žabjaka prinesla izboljšanje, pretentala krajane, da so sprejeli zazidalni načrt za Žabjak. Vendar nič od obljubljenega razen izgradnje naselja ni bilo izpolnjeno.

Protest ni uperjen proti Romom, ampak proti občini in državi.

Število Romov v tem naselju je raslo in s tem tudi nelegalne gradnje tako na zemljiščih naših krajanov kot na zemlji v družbeni lasti, s tem pa so se večale tudi težave ob sobivanju.«

Leta 2002 je ob nastopu mandata novih članov sveta krajevne skupnosti padla odločitev, da je treba na področju romske problematike nekaj storiti. »Začeli smo pisati dopise občini. Ker se na naše pozive ni odzvala, smo v začetku leta 2004 organizirali prvi protest v krožišču v Bučni vasi. Ker ni bilo odziva, smo pripravili še drugega, in šele takrat se je občina odzvala. Začasno nas je 'umirila' z dodelitvijo dodatnega denarja, s katerim sta bila zgrajena pločnik in javna razsvetljava na Dolenjih Kamencah. Takratni župan Boštjan Kovačič je sklical tudi župane sosednjih občin. Dogovorili so se o skupnem nastopu z bolj odločnimi zahtevami do države. Žal od vsega tega ni bilo nič, saj se državna politika izogiba sprejeti ukrepe za učinkovitejše rešitve.« Tako je nastala RCI, ki združuje člane več občin, a ti lahko zgolj opozarjajo in predlagajo rešitve.

Na shodu bodo na problematiko opozarjali z vožnjo po krožiščih v Bučni vasi in pri Qlandii.

Mesojedec opozarja, da novomeški župan Macedoni kljub nasprotovanju RCI podlega nesposobni državni politiki in je dal v izdelavo nov prostorski načrt. »Glede na to, da vidimo, kakšna je 'pripravljenost' države in njenih podaljškov, občin, da pristopi k ukrepom, ki bi resnično prinesli izboljšanje, ne vidimo druge možnosti, kot da se temu upremo. Novomeški župan kot župan občine z največjim številom nelegalnih romskih naselij in ogromno težavami bi moral prevzeti vodilno vlogo in povezati okoliške občine ter zahtevati od države drugačen pristop. Žal pa trmasto vztraja pri novem ureditvenem načrtu za Žabjak, kar bi tudi druge občine prisililo k legalizacijam. To pa je nedopustno za nas, saj uporablja isto zdravilo v naši KS kot leta 1984, kar se je takratno izkazalo za napačno odločitev. Če bi se krajani že takrat uprli sprejetju zazidalnega načrta, bi bila zgodba v naši KS vsekakor drugačna.« 

Deli s prijatelji