POGUMNO

Prostovoljci iz zubljev rešili žensko in hišo

Objavljeno 18. marec 2013 10.47 | Posodobljeno 18. marec 2013 10.48 | Piše: Boštjan Fon

Usklajena, strokovna in hitra akcija prostovoljnih gasilcev. Zaradi odgovornega posredovanja hiša Mulejevih še stoji.

Eden od slovenskih prostovoljnih gasilcev, na katere smo tudi zaradi takih požarov, kot je bil sobotni, upravičeno ponosni. Foto: Boštjan Fon

SELO PRI BLEDU – Se zgodi, da se vihajo kakšni nosovi ob pogledih na obcestne plakate, ki vabijo na gasilske veselice, pa tudi muzanje je otipljivo ob sobotnem preganjanju mularije v gasilskem oblačilu med takimi, ki se gredo turiste po veletrgovskih kolosih. Toda znanje, požrtvovalnost in brez omahovanja priskočiti na pomoč so temelji slovenskega prostovoljnega gasilstva in v sobotnem popoldnevu se je na Selu pri Bledu še enkrat izkazalo, da imamo med seboj izjemne soljudi.

Hlad je že stiskal ravnico, ki se je umestila med Ribno in Mlino pri Bledu, in na hišni številki Selo pri Bledu je sonce izza Triglava še zadnjič pustilo svojo sled. V tistem je na regijskem centru za obveščanje zazvonil telefon, ki je po nekaj sekundah sprožil alarm. Za hišo je bil opažen ogenj, ki se lahko uničujoče sprehodi po celotni stavbi. Hiška Mulejevih, v njej živi samo starejša gospodinja, bi bila zaradi načina gradnje in na čase kar otipljive sape, ki se je smukala po obronkih, lahek plen za plamene, ki so lizali fasado od zadaj in se pobalinsko spogledovali z ostrešjem. Če bi jim uspelo preskočiti v tramovje pod strešniki in bi imeli čas, da se razdivjajo, potem bi poslopje postalo lahek plen. Vendar se je sobota, na pogled mirno zaspana, po nekaj trenutkih ovila v sozvočje gasilskih siren prostovoljnih gasilskih društev z Bleda, Ribnega in Sela pri Bledu. Mož, ki so bili v nekaj minutah pripravljeni, opremljeni, kot je treba za odhod v akcijo, je bilo hitro zbranih za tri desetnije.

Sprva so na plamene krenili prostovoljci z Bleda, vodja intervencije je bil Gaber Mežan, in kmalu so jim priskočili na pomoč kolegi iz domačega društva ter iz sosednjega naselja. »Ogenj, ki se je pojavil v lopi, se je hitro usmeril proti ostrešju oziroma je sprva krenil v zgornjo etažo, v dve sobi. Gasilci z Bleda so šli prvi nadenj, kmalu smo jim sledili preostali,« je povedal poveljnik PGD Ribno Drago Duljak, ki je prevzel vodenje intervencije: »Zakaj je zagorelo zadaj v lopi, bodo morali preiskovalci še ugotoviti, mi ne moremo sklepati popolnoma nič, pa saj to pravzaprav sploh ni naše delo. Mi smo odgovorni za gašenje in menim, da smo ga vsi, ki smo bili angažirani v tej akciji, opravili na visoki ravni.« Ker smo bili poleg, lahko mirne duše zatrdimo, da so prostovoljni gasilci blejske občine s pravim znanjem ter izkušnjami opravili izjemno delo, saj so poslopje obvarovali pred popolnim uničenjem. Morda se na prvi pogled zdi, da je šlo za droben ogenj, ki ni omembe vreden, a ko se pogled zaustavi na delu ostrešja, ki so ga že začeli lizati plameni, in se doda še vtis razdejanja na zadnji strani hiše, se vsakdo zave, da je bila prva hiša v vasi iz vzhodne smeri iztrgana uničenju prav zaradi pravilno zastavljenega posega prostovoljnih gasilcev.

»Na delu, kjer smo pod strešniki opazili plamene, smo morali odkriti streho, saj niti od zunaj niti od znotraj zaradi mrtvega kota nismo mogli vzpostaviti razmer za gašenje, ki bi bilo toliko učinkovito, da bi se plameni popolnoma pogasili. Po akciji, ki je trajala okoli pol ure, smo požar lokalizirali in ga nadzirali do trenutka, ko smo ga popolnoma pogasili. Sprva smo bili še v strahu, kako je s stanovalko, saj so nam prek centra javili, da naj bi bila v poslopju ena oseba, a ko smo prišli, smo prejeli podatek, da gospe ni več v hiši,« je pojasnil poveljnik PGD Ribno Duljak. Nato se je s fanti lotil sekundarnega opravila, ki ga prav tako obvladajo in izvajajo prostovoljni gasilci. Po gašenju boste namreč redko srečali prostovoljce, ki se na petah obrnejo, zvijejo cevi, pomečejo gasilsko opremo v avtomobile in se odpeljejo. Tako so se tudi ti, ki so posredovali pri Mulejevih, po gasilskem delu akcije lotili prvega odpravljanja posledic požara. Eni so poprijeli za orodje in opravljali prvo čiščenje, drugi so preiskovalcem omogočili razsvetljavo, saj je dežurni elektrikar v poslopju izklopil elektriko, tretji so odšli v skladišče civilne zaščite po ponjavo za začasno prekritje dela pogorele in odkrite strehe, nekaj pa se jih je pripravljalo na požarno stražo, ki so jo izvajali ponoči.

Deli s prijatelji