PRAZNOVANJE

Proslave priložnost za predsedniške kandidate

Objavljeno 23. junij 2012 09.40 | Posodobljeno 23. junij 2012 09.43 | Piše: P. J., STA

Na včerajšnji prireditvi je bil osrednji govornik Danilo Türk.

LJUBLJANA – Potem ko so dan državnosti v petek obeležili z osrednjo državno proslavo, se tudi danes nadaljujejo prireditve ob 21. rojstnem dnevu slovenske države. Slovesnost med drugimi pripravlja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Danes v akcijo Zver in Pahor

Prireditev ob dnevu državnosti bo danes v Kočevju priredilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Osrednji govornik bo evropski poslanec in kandidat za predsednika republike Milan Zver.

Prav tako bodo praznik danes obeležili v številnih slovenskih občinah. Slovesnosti ob rojstnem dnevu države bodo tudi v nedeljo. Na prireditvi v Andražu nad Polzelo bo slavnostni govornik nekdanji predsednik SD in predsedniški kandidat Borut Pahor.

Državna proslava v znamenju delitve

Državni praznik so sicer že v petek obeležili z osrednjo proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je bil slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk. Poudaril je, da pot naprej ne vodi prek drobitve Evrope, pač pa nasprotno – Evropa bo krizo premagala, če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Obsodil je tudi nepotrebne delitve na domačem političnem prizorišču in prikrite »poskuse monopoliziranja oblasti«.

Proslavo so namreč zaznamovale razprave o tem, praporščaki katerih veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na njej, različna stališča pa so bila izražena tudi na sami proslavi. Medtem ko je predsednik Türk obsodil delitve, so prireditelji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da ne smemo žaliti spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo »s simboli, ki jih je nosil agresor«.

Se bomo lahko spet prilagodili in spremenili?

Pred praznikom je v petek potekala tudi slavnostna seja državnega zbora, na kateri je podpredsednik Jakob Presečnik dejal, da smo Slovenci v preteklih dvajsetih letih dokazali, da smo sposobni prilagajanja in odzivanja na nujne spremembe.

Pred tem je bila v ljubljanski stolnici tudi maša za domovino. Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je dejal, da kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje.

Dan državnosti sicer obeležujemo na dan, ko je pred 21 leti slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dobili lastno državnost.

Deli s prijatelji