SPREJETO

Proračun sprejet, minister zagotavlja, da je stabilizacijski

Objavljeno 30. september 2013 15.33 | Posodobljeno 30. september 2013 15.59 | Piše: T. L.

Vlada je sprejela proračun za leti 2014 in 2015.

Finančni minister Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Vlada je sprejela predlog proračuna za leti 2014 in 2015, pri čemer deficit znaša milijardo evrov ali 2,9 odstotka BDP, je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal minister za finance Uroš Čufer. Predlog proračuna predvideva 8,6 milijarde evrov prihodkov in 9,6 milijarde evrov odhodkov.

Minister je pojasnil, da je vlada vložila veliko truda, da je prišla do teh številk. Zagotovil je, da je proračun takšen, da Slovenija doseže to, kar mora doseči, pripravljen pa je v kontekstu ekonomskega stanja, kjer se na posameznih področjih (denarni tok) pojavljajo zamiki. 

Če bi bil problem bančnega sektorja že rešen, bi bil lahko proračun restriktivnejši, pravi minister. Proračun je stabilizacijski in prinaša fiskalno konsolidacijo, ki bo zagotovila potrebno gospodarsko rast. Vendar pa v razmerah, ko zasebni del gospodarstva še ne funkcionira v polni meri, tudi javni sektor ne more biti tisti, ki pretirano dostavlja ljudi na trg dela, je še dejal.

Minister: Trenutno tuje pomoči ne potrebujemo

Minister je v odzivu na izjavo Janeza Janšeimage, ki je vladi svetoval, naj čim prej zaprosi za mednarodno pomoč, zagotovil, da Slovenija mednarodne tuje pomoči ne potrebuje in da bo skušala težave najprej rešiti sama. »Trenutno ni potrebe, da bi razmišljali o mednarodni pomoči. Proračun je ustrezen in pripravili bomo načrt, kako to ustrezno financirati,« je dejal minister, ki še čaka na konec novembra in rezultate stresnih testov bank, ko bo jasno, koliko denarja bo morala država zagotoviti za sanacijo bank.

Državna sekretarka Mateja Vraničar pa je dejala, da v letu 2015 glede na leto 2014 vlada ne načrtuje višjih prihodkov od davčnih obremenitev.

Deli s prijatelji