PRORAČUN

Proračun bo trojko zadržal pred slovenskim pragom

Objavljeno 08. oktober 2013 17.30 | Posodobljeno 08. oktober 2013 17.31 | Piše: STA, S. J.

Po besedah Bratuškove bo proračun Slovenijo popeljal nazaj na pot napredka.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) se je danes sestal na izredni seji, da bi se seznanil s proračunom za naslednji dve leti. Naš proračun bo tokrat deležen prav posebne pozornosti Evropske komisije, saj od letošnjega maja velja strožji nadzor nad proračuni. Bruselj pa bo vlado v primerih resnejših kršitev že do 15. oktobra pozval k popravkom.

Bratuškova trdi, da njena vlada ni neoliberalna

Ob predstavitvi proračuna je premierka Alenka Bratušek poudarila, da njena vlada ni neoliberalna, ampak si prizadeva storiti vse, da bi domače težave rešili sami in ne s pomočjo trojke. Takšen pa je tudi proračun, ki po njenih besedah trojke ne kliče. Čeprav so med politiki tudi taki, ki pozivajo trojko, naj pride v državo, to vidi kot (samo)kritiko prejšnje vlade. Ta je po njenih besedah pripravila takšen proračun, da ga je morala ta vlada korenito popraviti.

Ob tem je poudarila, da je vlada proračun pripravila brez večjih rezov v socialne pravice in pokojnine, prav tako pa so se izognili enostranskim posegom v plače javnega sektorja. »Za nekatere je to greh, mi smo na to ponosni. Takim ukrepom se želimo izogniti, dokler se le da,« je povedala Bratuškova, ki je proračun označila za zahteven, varčen, ponekod tvegan, a nikjer nevaren. Prav tako se ji zdi socialno pravičen. Zato je vlada že zvišala DDV, saj najenakomerneje porazdeli bremena med tiste, ki porabijo več. Zaradi tega bodo obdavčili tudi nepremičnine in premoženje, katerega izvora imetniki ne znajo pojasniti in dokazati.

Po njenih besedah je proračun takšen, da bo Slovenijo popeljal nazaj na pot napredka.

Temeljne poteze proračuna

Prizadevanja vlade pri pripravi proračuna je strnila v tri temeljne poteze: proračunski primanjkljaj se znižuje pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, s čimer je izpolnjena ena od temeljnih zahtev za našo evropsko verodostojnost, razvoj se ne žrtvuje zaradi dolgov, ampak se za izobraževanje ter vlaganje v znanje in raziskave namenja čim več denarja, medtem ko se investicije ne upočasnjujejo. »V kombinaciji z evropskimi sredstvi jih celo povečujemo,« je dejala premierka.

»Negativna gospodarska rast Sloveniji onemogoča še boljše načrtovanje razvoja,« je dejala. Ob tem je priznala, da je največja neznanka ocena potrebnih sredstev za sanacijo bank. Kot bolj obetavna poudarka pa je Bratuškova izpostavila znižanje števila brezposelnih v času od nastopa mandata te vlade in povečanje izvoza.

Ostro nad opozicijo

Ost kritike je uperila v opozicijo: »Odplačujemo vaše dolgove. Med letoma 2004 in 2008 se je bruto dolg Slovenije podvojil, kar bodo davkoplačevalci plačali ob sanaciji bank.«

Vlada je pri pripravi predloga proračuna za prihodnji dve leti upoštevala tudi nezadovoljstvo ljudi. »To ni le nakopičeno, je tudi upravičeno,« je dejala Bratuškova.

Ob tem je spomnila, da je vlada v skladu z vnaprej napovedano zadržanostjo do ostrih varčevalnih ukrepov v Bruslju dosegla podaljšanje roka za doseganje uravnoteženega proračuna. »S tem smo se lahko izognili še strožjemu varčevanju, ki bi preveč prizadelo naše državljane,« je dejala in ponovila, da si vlada želi socialno pravično Slovenijo.

Več prihodkov na račun sive ekonomije

Vlada je letošnji proračun pripravila zato, da se proračunski primanjkljaj z letošnjih 1,5 milijarde evrov zmanjša na dobro milijardo evrov v letu 2014 in na 860 milijonov evrov v letu 2015. Zmanjšanje primanjkljaja naj bi se doseglo zlasti s povečanjem davčnih prihodkov. Več prihodkov načrtujejo predvsem na račun spopada s sivo ekonomijo.

Novih davkov ne bo

Proračun za prihodnji dve leti Slovenijo pelje v smer fiskalne stabilizacije, je danes v DZ zatrdil finančni minister Uroš Čufer. Vlada želi vzpostaviti stabilno davčno okolje, da bodo podjetja vedela, kakšne obremenitve jih čakajo, in bodo lahko normalno načrtovala investicije in poslovanje. Novih davkov vlada ne načrtuje, je zatrdil.

Proračunski prihodki bodo v letu 2014 znašali 8,6 milijarde evrov, med njimi pa je Čufer posebej izpostavil 205 milijonov evrov davka na nepremičnine, katerega predlog bo vlada v kratkem poslala v obravnavo v DZ. »V letu 2014 ne bomo sprejeli nobenih novih davčnih ukrepov,« je zatrdil.

Prihodnje leto se bo v proračunu opazneje izrazilo tudi zvišanje DDV z letošnjim 1. julijem – s tega naslova se bo v proračun steklo 143 milijonov evrov več kot letos –, od ustavitve zniževanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb pa si vlada obeta 160 milijonov evrov.

Odhodki v naslednjem letu 9,6 milijarde evrov

Proračunski odhodki bodo v letu 2014 znašali 9,6 milijarde evrov. Ob tem je Čufer izpostavil znižanje plač v javnem sektorju, neusklajevanje pokojnin, neusklajevanje in nižanje socialnih transferjev ter bistveno bolj racionalno porabo tekočih izdatkov.

Čufer je ob predstavitvi predloga proračuna na izredni seji DZ ocenil, da se slovensko gospodarstvo ob ukrepih za stabilnost javnih financ in sanacijo finančnega sistema sooča s zelo postopno stabilizacijo. »Vlada je upoštevala, da je financiranje podjetij zaradi kreditnega krča omejeno, ter da se je sanacija bank zaradi zahtev Evropske komisije in izvedbe stresnih testov zavlekla,« je dejal. Koliko denarja po potrebnega za sanacijo bank, je še neznanka.

BDP se bo še znižal, rast šele leta 2015

To ima za posledico nekoliko počasnejše okrevanje gospodarstva, je dejal in spomnil na napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, po katerih bo Slovenija letos zabeležila znižanje BDP za 2,4 odstotka in za 0,8 odstotka v letu 2014, medtem ko se leta 2015 obeta rahla rast v višini 0,4 odstotka.

Deli s prijatelji