ZAVOŽENO

Propadel bo prvi dom za upokojence

Objavljeno 23. avgust 2013 16.18 | Posodobljeno 22. avgust 2013 19.48 | Piše: Primož Škerl

Zasebni dom v Preboldu bo skušal priti pod okrilje trboveljskega javnega zavoda.

Direktor Ivan Kovač. Foto: Primož Škerl

PREBOLD – Preboldski dom starostnikov se je konec junija v zgodovino zapisal kot prvi objekt za namestitev in bivanje starejših občanov, ki ga je doletela stavka zaposlenih (neporavnani plače, regres, prispevki, odnos do delavcev). Vse kaže, da se ga bo kmalu oprijel tudi sloves prvega doma starostnikov, ki bo finančno propadel. Rešitve iz dneva v dan mrzlično iščejo, toda bržkone obstaja samo ena možnost – Preboldčani se morajo otresti dolgov, da bi lahko finančno razbremenjeni lahko prešli pod okrilje trboveljskega doma upokojencev Franca Salamona in rešili vsaj osnovno dejavnost svojega doma.

A tudi če bi jim to uspelo – za kar se morajo predhodno pogoditi z banko Reiffeisen, ki naj bi poplačala dolgove – preboldskega doma upokojencev v formalnopravnem smislu ne bi bilo več. Izgubil bi svojo samostojnost in bi v prihodnje lahko deloval le kot sestavni del trboveljskega doma. Ta je javni zavod in ne sme prevzemati bremen zasebne gospodarske družbe. V Preboldu za glavni razlog svojih težav omenjajo koncesijo, ki jim je država ni dodelila, zato jih ni v javni mreži domov ...

Varovanci, tako vsaj kaže, ne občutijo preveč zdrahe glede nadaljnjega obstoja, dasiravno (nekdanji) zaposleni povedo, da so morali varčevati na vseh ravneh, tudi pri hrani. Število varovancev se ni bistveno spremenilo. Že od začetka obratovanja doma (v nedeljo bo minilo natanko tri leta od odprtja), ki sprejme 155 ljudi, je ta približno polovično zaseden in neljube razmere v zadnjih mesecih niso bistveno vplivale na popolnitev postelj. Še vedno prihajajo tudi novi varovanci. Z zaposlenimi je nekoliko drugače. Za stavko, ki je zdaj omiljena, se je pred dvema meseca odločilo 35 od 47 zaposlenih, enajsterica jih je pred časom podala izredne odpovedi. Da bi nadomestili manko, so na novo zaposlili dva.

Direktor preboldskega doma Ivan Kovač pravi, da se morajo do rešitve dokopati še ta teden. »Smo tik pred podpisom usklajene pogodbe z banko in Trboveljčani, kar bo v sredo moral potrditi njihov svet zavoda. Zaposlenim bomo julijske plače nakazali v začetku septembra, dobavitelje rešujemo sproti, davčni upravi smo dolžni dobrih 100.000 evrov, medtem ko nam je občina Prebold odpisala 30.000 evrov komunalnega prispevka,« pojasnjuje Kovač in dodaja, da je storil prav vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi ohranil dejavnost oskrbe starostnikov v tej spodnjesavinjski občini. Trboveljska kolegica Danica Hren je k temu dodala, da se še vedno intenzivno dogovarjajo z lastniki preboldskega objekta in pristojnim ministrstvom, v prvi vrsti mora biti rešitev sprejemljiva za stanovalce v Preboldu. V Trbovljah je dom polno zaseden, imajo pa manj prošenj za sprejem, saj starostniki zaradi socialnih stisk pogosteje ostajajo v domači oskrbi.

Vloženih 7,8 milijona

Naložba v izgradnjo doma v Preboldu je stala sedem milijonov evrov, 800 tisočakov so zasebni vlagatelji odšteli še za opremo. 

Deli s prijatelji